Най-голямата компания за добив и обработване на стомана в света отчете рекордна загуба през 2015 г.

05.02.2016 | 16:05
по статията работи: Даниел Василев
ArcelorMittal ще емитира нов дълг и ще се освободи от част от активите си
Най-голямата компания за добив и обработване на стомана в света отчете рекордна загуба през 2015 г.
Снимка: Sxc.hu

Най-големият производител на стомана в света – ArcelorMittal, ще осъществи първично публично предлагане на акции на стойност 3 милиарда долара, за да опита да запълни дупките в счетоводния си баланс, причинени от срива на цените на металите в световен мащаб, предаде Wall Street Journal. Само през четвъртото тримесечие на последната година гигантът регистрира нетна загуба в размер на 7 милиарда долара, а към декември нетният дефицит на компанията за цялата 2015 г. достигна 15,7 милиарда долара.

Семейство Митал, което към края на миналата година притежаваше 39,4% от акционерното дружество, ще придобие ценни книги на стойност 1,1 милиарда долара, посочва още изданието. Ходът е част от мерките, насочени към намаляването на размера на загубите за миналата година, които, ако политиките бъдат извършени успешно, ще редуцират финансовата дупка до 12 милиарда долара. Освен емисията на нови акции ArcelorMittal ще се освободи от дела си в испанската фирма за производство на железопътни и влакови елементи Gestamp Automoción. Към момента компанията за производство на стомана притежава 35% от иберийския производител, като очакваната продажна цена може да достигне 1 милиард долара. Предвижда се сделката с потенциалния бъдещ купувач да бъде финализирана към края на юни тази година.

Необходимостта от бързи действия от страна на ArcelorMittal се налага именно от предварително оповестените финансови резултати за последното тримесечие на миналата година. До голяма степен негативното финансово представяне на гиганта се дължеше на разходите за обезценка на активи в подразделението за добив на желязна руда, възлизащи на 4,8 милиарда долара. Набирането на капитал, в комбинация с продажбата на миноритарния ни дял в Gestamp, ще... спомогне за гарантирането на това, че бизнесът ни е издържлив във всяка една пазарна ситуация и ще постави ArcelorMittal в силна позиция, от която ще подобрим представянето си“, коментира председателят и главен изпълнителен директор на компанията Лакшми Митал.

Новината за продажба на акции на компанията оказа допълнителен натиск върху стойността на акциите ѝ по време на търговията в петък, когато цената спадна с 5%, въпреки че според анализатори този ход на компанията спомага за задържането на кредитната ѝ оценка на относително високо равнище. В резултат на това лихвата по застраховането на 10 милиона от дълга на компанията против фалит спадна с 12% до 869 000 долара. През 2015 г. цената акциите на ArcelorMittal спадна с 60%, припомня Wall Street Journal.

До негативното финансово представяне на ArcelorMittal се стигна, след като цените на местните за компанията пазари и свръхпредлагането в Китай, най-големият производител на стомана, доведоха до срив на цените на метала на световните пазари. Цената на метала изгуби 23% през 2015 г. по данни на консултантската фирма MEPS International Ltd, а бенчмарковата цена на желязото изгуби 43% от стойността си.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...