Намаляването на приема на храни с обилно количество сол в тях, като бекон, хляб и зърнени закуски, може да намали риска от рак на стомаха според Световния фонд за изследване на рака (СФИР). Според фонда е по-добре хората да внимават колко сол консумират и е нужно храната да бъде етикетирана по-ясно. По думите на специалистите, един на всеки седем случая на рак на стомаха във Великобритания би бил предотвратен, ако хората консумират в съответствие с дневните препоръки.
Прекалено големият прием на сол влияе лошо на кръвното налягане и може да доведе до сърдечни заболявания или инфаркт, но също така се смята и за причинител на рак. Принципната препоръчана доза е около 6 грама, но според СФИР повечето хора ядат около 8,6 грама на ден.
В рамките на Англия ежегодно се диагностицират 6 хиляди случая на рак на стомаха, предава „Би Би Си“. 14% от тях, или близо 800 души, са могли да бъдат предотвратени при стандартен прием на 6 грама сол.
Кейт Мендоза, която отговаря за здравословната информация на фонда, посочва, че ракът на стомаха е труден за третиране поради късното откриване на заболяването в общия случай.
„Това поставя още по-силен фокус върху нуждата от предприемане на мерки, които да осуетят появата на заболяването. Това включва намаляването на дажбите сол, както и яденето на повече плодове и зеленчуци“, изтъква тя.
Яденето на сол не се изразява в това да поръсвате салатата, рибата или картофите си с нея – по-голямата част от солта всъщност е вътре в самите ястия. Затова и от СФИР настояват за маркировка, която да посочва колко точно сол има в дадено ядене. Маркировката ще следва „светофарния“ принцип – високо количество сол ще се отбелязва с червено, средно – с жълтеникаво, ниско – със зелено.
Предприемачите – и сред супермаркетите, и сред производителите, обаче не са съгласни, защото предпочитат друг начин за оформяне на стоките си.