Намаляват парите в обращение, потреблението се свива

16.06.2022 | 16:50
по статията работи: econ.bg
Традиционно спад на парите в обращение има само в началото на всяка година заради голямото коледно пазаруване през декември. Спадът на парите в обращение през май е още по-показателен на фона на високата инфлация. Заради покачването на цените, за да си ку
Намаляват парите в обращение, потреблението се свива
Снимка: Inews.bg

През май са намалели парите в джобовете на хората и в касите на фирмите. В края на месеца общата стойност на парите в обращение е 24,5 млрд. лв., което е спад с 24,8 млн. лв. спрямо предходния месец, показват данни на Българската народна банка.

Традиционно спад на парите в обращение има само в началото на всяка година заради голямото коледно пазаруване през декември. Спадът на парите в обращение през май е още по-показателен на фона на високата инфлация. Заради покачването на цените, за да си купят същите стоки и услуги хората трябва да носят повече пари в брой. Затова свиването на наличните пари в обращение е знак за намаляване на потреблението на домакинствата.

За това свидетелстват и данните на НСИ. Оборотът в търговията на дребно за месец април намалява с 0,8% спрямо предходния месец. За месец май все още няма официални данни на НСИ за търговията на дребно. Данните за април обаче са достатъчно показателни за свиване на потреблението.

Оборотът при продажбите на храни и напитки през април намалява с 0,5% спрямо предходния месец. Най-голям е спадът при продажбите на компютри и мобилни телефони – със 7%. Намаляват и продажбите на битова техника и мебели (-0,2%), на лекарства (-1,4%), както и покупките на чрез интернет (-2,3%). Това показва, че хората свиват потреблението си заради високите цени. Продажбите на храни намаляват и спрямо същия месец на миналата година.

През месец май намаляват банкнотите в обращение от 10 лв., 20 лв. и 50 лв., показват данните на БНБ. Най-голям е спадът при банкнотите от 20 лв. Само за месец те намаляват с 3,39 млн. броя, или с 2,6%. При банкнотите от 10 лв. спадът е с 2,2 млн. броя или с близо 2,5%. При банкнотите от 50 лв. намалението е по-малко. А при банкнотите от 100 лв. дори има малък ръст. Това показва, че въпреки свитото потребление хората носят банкноти с по-голям номинал заради по-високите цени на стоките и услугите.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...