Намаляват урбанизираните територии в Бургас

02.02.2010 | 10:35
по статията работи:
Промяната е застъпена в новия общ устройствен план на града
Намаляват урбанизираните територии в Бургас

Драстично ще бъдат намалени урбанизираните територии в новия Общ устройствен план /ОУП/ на Бургас. Това се наложи след доклада на екипа, разработващ екологичната оценка на проекта и оценката за съвместимост. 

На територията на града, в обхвата на ОУП - изцяло или частично, се намират 5 значими защитени зони - „Атанасовско езеро", „Бургаско езеро", „Мандра - Пода", „Ченгене скеле", „Бакарлъка".

На места редуцирането на урбанизираните територии е с близо 50%.

В резултат на наложилите се промени, се въвеждат нови зони със специфичен режим на озеленяване. Те ще бъдат облагородени с растения, типични за регионa. Това ще позволи да не се нарушат местообитанията на биологичните видове, характерни за защитените зони

Докладите за екологична оценка и за съвместимост са твърдо против изграждането на мост над езерото Вая. Според тях той ще компрометира значението на езерото в опазването на застрашени видове, сред които са няколко вида пеликани.

От друга страна изграждането на този мост е от изключително значение в транспортната схема на Бургас. Именно по тази причина  ръководството на общината в стремежа си да запази мястото на моста в новия ОУП на Бургас е готово да поиска разрешение от най-високо ниво.

Според изискванията на екипа от БАН, разработващ екологичната оценка, заради защитените по "Натура 2000" зони отпада голяма част от предвидените първоначално територии за озеленяване и бъдещи паркове. Тези площи да бъдат оставени в сегашното си състояние. Екипът, разработващ плана, компенсира това с увеличаване на зелените площи на запад, успоредно на главния път за София.

След направените промени териториите с възможна урбанизация намаляват с около 3 600 дка и в момента общата им площ е около 86 400 дка. Съотношението между озеленяване и територии с възможно застрояване е 49,67% към 50,33% (42891,51 дка към 43466,69 дка).

В преработения предварителен проект за ОУП са направени и нормативни изчисления за демографския растеж на града - Бургас може да нарасне с 110 000 - 115 000 жители, а туристическият капацитет нараства на 60 000 - 65 000 туристи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 28.05   1358 г. – Във Франция започва най-голямото селско въстание през Средновековието, известно като "Жакерия". 1754 г. – Френско-индианската война: Състои...