Намалява се срокът за предоставяне на административни услуги

13.11.2013 | 15:05
по статията работи: Петя Бързилска
МС ще може да определя с тарифа таксите за комплексното административно обслужване
Намалява се срокът за предоставяне на административни услуги
Снимка: Thinkstock/Guliver

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Административно процесуалния кодекс. Той е разработен в изпълнение на една от мерките на правителството за намаляване на регулаторната тежест, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет (МС).

Предлаганите със законопроекта нормативни промени целят създаването на обща нормативна рамка за въвеждане  на комплексно административно обслужване, отчитайки новия подход на административните органи към реалностите в икономическия, обществения и личния живот в условията на новите технологии за комуникация. С цел налагане на единно разбиране се създава легална дефиниция за понятието „комплексно административно обслужване”. С нея се определя кръгът от субекти, реализиращи административното обслужване.

Сроковете за предоставяне на административни услуги са изчерпателно уредени в АПК, като се предвижда да се намали срокът за предоставяне на услуги от 30 на 14 дни, освен в случаите, когато в закон не е предвидено друго.

Въвежда се забрана за административните органи да изискват предоставяне на информация или документи, които са налични при тях или при друг орган, както и задължение да ги осигуряват служебно за нуждите на съответното производство. С това по служебен път трябва да се осигури цялата необходима информация за предоставянето на исканата услуга.

Разширява се достъпът до услугите чрез въвеждане на възможност за заявяване на услугата и по пощата, както и  възможност за комбиниране на различните канали (електронен път, лицензиран пощенски оператор и на гише). Заявителят ще може по собствена преценка да избира формата и начина както за заявяването, така и за получаването на административната услуга, като те могат да бъдат различни за заявяването и за получаването.

Законът делегира на Министерския съвет правото да определи с тарифа таксите за комплексното административно обслужване.

Имайки предвид декларираната  воля на правителството да се въведат  по-добри организационни модели за организация на обслужването и да се създадат единни центрове за предоставяне на информация и услуги на гражданите, законопроектът регламентира правна възможност за изграждане на центрове за предоставяне на административни услуги.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...