Направиха финансов одит на Несебър по българо-холандски проект

09.09.2009 | 18:49
по статията работи:
Съвместната работа на българската и холандската сметни палати е свързана с изработването на методология за оценка на вътрешния контрол и вътрешния одит
Направиха финансов одит на Несебър по българо-холандски проект

Община Несебър беше избрана за участие в българо-холандски пилотен проект за създаване на условия за добро управление и изграждане на ефективна публична администрация в България. Целта на проекта е да се развие дейността на Сметната палата по отношение на системите за вътрешен контрол и вътрешен одит на бюджетните организации, включително общините и министерствата. Съвместната работа на българската и холандската сметни палати е свързана с изработването на методология за оценка на вътрешния контрол и вътрешния одит в съответствие с промените в българското законодателство и международните стандарти в тази област.

В рамките на проекта са извършени два пилотни одита: на една община и едно министерство - респективно Община Несебър и Министерството на финансите, с които да се тества разработената методология за оценка на вътрешния контрол. Въпросните одити ще се вземат за образец за по-нататъшната практика на Сметната палата, уточниха от общинската администрация.

При Община Несебър одитът вече е приключил, докладът е приет от Сметната палата и холандски и български представители посетиха Несебър, за да се запознаят и проследят на място добрите резултати от одита на местната институция.

Кметът Николай Димитров запозна гостите с изградените системи за финансово управление и контрол на общината, както и звеното за вътрешен одит. Това означава, че се осъществява строг контрол при поемане на дадено задължение и при извършване на всеки разход. В тази връзка особено ценни се оказват защитените от местната институция сертификати (ISO 9001, ISO 14001), както и удостоверенията за успешно преминат сертификационен одит в рамките на програмата "Административен капацитет" по проекта "Промоциране на системи, инструменти и добри практики за управление на качеството в администрациите". Получените атестации са от важно значение за участието на общината в различни проекти на Европейския съюз. Общината има и сертификат за кредитен рейтинг клас А.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 06.08   1623 г. – Кардинал Мафео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII. 1806 г. – Франц II абдикира от императорския престол, с което престава да...