Напрежението на пазара на ток се покачва

15.12.2017 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Напрежението на пазара на ток се покачва
Снимка: БГНЕС

Асоциацията свободен енергиен пазар подкрепя спешна среща между всички заинтересовани страни на пазара на електроенергия - Министерството на енергетиката, БЕХ, енергийния регулатор КЕВР, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), работодателски и потребителски организации, за да се намери конструктивно решение на "създалата се ситуация". Това пише в открито писмо до премиера Бойко Борисов. Отбелязва се, че при проведените вече дискусии не са постигнати "необходимите резултати".

Под "създалата се ситуация" от асоциацията имат предвид това, че пазарът на електроенергия има нужда от сигурност на доставките и финансово гарантиране на сделките в краткосрочен и дългосрочен план.

Предвид доминантното положение на производителите от структурата на БЕХ, доставките на електроенергия могат да бъдат гарантирани единствено от държавните производители, се посочва в писмото. Според него по неизвестни причини е създаден дефицит по отношение на дългосрочното предлагане от страна на държавните производители на електроенергия, което поставя в невъзможност да се изпълняват сключени сделки с крайни потребители.

Резултатът от това е, че част от търговците на електроенергия се оттеглиха от пазара, други бяха отстранени, а трети започнаха да предоговарят текущи договори. От своя страна потребителите реагират на драстичнотото поскъпване, с което е застрашено тяхното икономическо благосъстояние и се обявиха против, обяснява асоциацията си в писмото.

Един от примерите за изключване от пазара на ток е на търговеца "Фючър енерджи"(който съвместно с индийска компания се канеше да купи бизнеса на ЧЕЗ в България - бел. ред.). Тъкмо този случай показа, че част от електроенергията у нас не се продава свободно и в определени моменти се създава изкуствен недостиг. Това накара Асоциацията на работодателските организации да призове за довършване на либерализацията на енергийния пазар като обяви, че свободният пазар на ток не е съвсем прозрачен.

В резултат спешно бяха предложени и приети на първо четене в енергийната комисия законови промени. С тях се въвежда задължението всички сделки с електрическа енергия, включително и от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност от над 5MW, да се осъществяват на борсата. По този начин производителите на ток вече няма да могат да пласират електроенергия на свободния пазар чрез собствени търгове.

Оценката на Асоциацията свободен енергиен пазар е, че тези предлагани промени, са довели до напрежение между страните по веригата на производството, доставката и реализацията на електроенергия у нас.

Вчера от друга организация - Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, коментираха пред държавното радио, че доставчици на електроенергия за стопанските потребители готвят драстично и спекулативно постъпване на тока между 50 и 90 процента от следващата година.

Председателят на асоциацията Константин Стаменов посочи, че няма никакви причини и обяснения за предлаганото то търговците на ток поскъпване.

"Нито е спрял някой голям производител на електроенергия - което говори, че става въпрос за спекулативно поскъпване", посочи Стаменов. Посочва, че от членове на Камарата по машиностроене се изисква да подпишат анекс към досегашните си договори, с който от 1 януари 2018 г. да се вдигне цената със 100 лв. за мегаватчас.

Предприятията са изправени пред изкуствен дефицит – няма електроенергия, освен на високи цени, заяви още той. Явлението е необяснимо, тъй като товарът в системата е постоянен и няма отчетена свръхконсумация и свръхтърсене, а износът за чужбина е намалял, обясни той и на свой ред настоя за среща с енергийния министър и премиера.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 10.07   48 пр.н.е. – В Битката при Дирахиум Юлий Цезар едва избягва катастрофално поражение от Помпей Велики. 1212 г. – Голяма част от Лондон е изпепелена от...