Напрежение сред тютюнопроизводителите заради забавяне на държавната помощ

03.05.2017 | 09:30
по статията работи: econ.bg
Това съобщи пред “Хоризонт“ Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите
Напрежение сред тютюнопроизводителите заради забавяне на държавната помощ
Снимка: БГНЕС

Днес следобед трябва да започне изплащането на средствата от преходната държавна помощ, с опцията парите да бъдат по сметките на тютюнопроизводителите до 5-и май. 

Това съобщи пред “Хоризонт“ Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. 

Преходната помощ не е обвързана с производството на тютюн и се дава за преориентиране на тютюнопроизводителите към други браншове и производства.Забавянето на преходната национална помощ за кампания 2016 се дължи на няколко причини, сред които слаба администрация в ръководството на Министерството на земеделието, уточни Филев: Файлът се счупи, каквото и да ознава това. Няколко служители изчисляват документите за назионални доплащания на над 60 хиляди бенефециента, от които около 42 хиляди тютюнопроизводители, останалите зелени плащания, животновъди, биологично производство. 

Пред “Хоризонт“ председателят на Конфедерацията на тютюнопроизводителите Асен Кючуков посочи, че все още се повтаря случилото се през 2011, 2012, 2103 година и тютюнопроизводителите сключват по няколко договора с различни фирми за едно и също количество тютюн, за да се презастраховат и заради несигурността:За какво ни помага този закон, който прокараха в парламента? За нищо. 

Сега търсим държавните пари, преходната национална помощ, поради това, че на хората още не им е изплатено изкупеното количество тютюн. Дори и 6 хиляди души могат лида тръгнат всеки поотделно да си търси правата?Законът за тютюна може да реши проблема, но не този закон, защото не работи, смятат тютюнопроизводителите, които настояват за изцяло нов закон. Превърнахме тютюна в нелегална стока. 

С въвеждането на регистъра на тютюнопроизводителите унищожихме българското тютюнопроизводство, категоричен бе Кючуков: Реално хората, които плащат данъци и осигуровки, това са едрите производители. Дребните, които са в Родопите, ако трябва да плати годишно 800 лева осигуровки, какъв е смисълът изобщо да го гледа този тютюн? Според Кючуков, мнозина са се възползвали от преходната национална помощ за отказ от производството на тютюн: Хората се отказаха, хората работят навън. В момента има хора, които ми звънят от Англия, от Испания, от Франция и питат кога ще дават референтния период. по-правилното беше за тези, които са се отказали, считаме, че се са се преориентирали. 

Трябваше да има регистър за тези, които са се отказали. Не е нормално хора, които живеят в чужбина да получават тези средства, а истинските производители, които работят и продължават да работят, не получават абсолютно нищо. През 2009-а година са били произведени 32 хиляди тона тютюн, за 2016-а година са около 15 хиляди, каза още Асен Кючуков.Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....