На 12 март ще се състои операцията по замяна на гръцкия дълг

22.02.2012 | 08:29
по статията работи: Петър Чернев
Според премиера Пападемос страната има още много работа
На 12 март ще се състои операцията по замяна на гръцкия дълг
Снимка: Sxc.hu

Операцията по замяна на облигации между гръцката държава и частните й кредитори ще се състои на 12 март. Това съобщи източник от гръцкото финансово министерство след постигнатото споразумение в Брюксел за частично опрощаване на дълга и отпускането на помощ на Гърция. Информацията се появи малко след като като министърът на финансите Евангелос Венизелос потвърди, че правителството ще формулира официално "до края на седмицата" точното предложение към банките кредиторки на страната въз основа на преговорите миналата нощ в Брюксел.

Ако тази операция, която е първа по рода си в историята на световните финанси, бъде завършена, Гърция няма да плати 107 милиарда евро от публичния си дълг на стойност 200 милиарда евро, държан от частните кредитори. Общите задължения на страната възлизат на 350 милиарда евро, информира БГНЕС.

"На Гърция й предстои много работа в близко бъдеще, за да доведе докрай всички реформи, предвидени в новата икономическа програма". Това заяви вчера премиерът Лукас Пападемос пред журналисти в Брюксел след приемането на новия спасителен план за Гърция.

Еврозоната прие план, по силата на който балканската страна ще получи рекордните 237 милиарда евро, за да избегне неплатежоспособност и излизане от европейския валутен съюз, напомня Франс прес.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен каза, че приемането на спасителния план е небивал жест на финансова солидарност на Европа, който налага сурови условия на Гърция. Група експерти, начело с германеца Хорст Райхенбах, ще съветват страната за реформите и ще контролират прилагането на икономическата програма, информира БТА.

Обслужването на дълга ще бъде осигурено чрез влагане на европейски фондове в специална сметка в Гръцката централна банка, за да не се допусне използване на европейската помощ за разходи, различни от обслужването на дълга като изплащане на заплати или пенсии и да се гарантира ускоряване на реформата.

Между двете най-представителни синдикални централи в Гърция, обединяващи работещите в частния и държавния
сектор - ГСЕЕ и АДЕДИ, днес организират в 16 ч. протестен митинг в Атина срещу новите мерки за икономии, договорени с кредиторите в замяна на одобреното вчера от финансовите министри на страните от еврозоната споразумение за отпускане на втори спасителен пакет на страната в размер на 130 млрд. евро, съобщи гръцкото радио.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...