Незаконната сеч нанася загуби на стойност между 51 и 152 млн. долара годишно

16.12.2019 | 17:30
по статията работи: econ.bg
Световната природозащитна организация WWF излезе с нов доклад, според който държавите в Европейския съюз допускат внос на нелегална дървесина
Незаконната сеч нанася загуби на стойност между 51 и 152 млн. долара годишно
Снимка: под лиценза на creative commons

Световната природозащитна организация WWF излезе с нов доклад, според който държавите в Европейския съюз допускат внос на нелегална дървесина.

Според екозащитниците, престъпленията в горите всяка година носят загуби в световен мащаб на стойност между 51 и 152 млн. долара.

В  доклада на природозащитната организация отова се обяснява  със съществуващото законодателство на Евросъюза, което според WWF не предоставя на потребителите гаранция, че дървесината, използвана в закупените от тях продукти, не е добита и внесена незаконно. В документа се посочат  сериозни пропуски в прилагането на Регламент № 995/2010 на Европейския парламент и на Съвета (EUTR) във всичките 16 държави-членки, участващи в проверката.

Изводът е, че без силна политическа воля от страна на националните правителства, Регламентът все още не оказва трайно въздействие върху търговията с дървен материал, с доказано законен произход.

Незаконната сеч е световен проблем, който води след себе си сериозни екологични, социални и икономически въздействия, предупреждават за пореденпът от организацията. Тя унищожава горите по света, а негативният ефект от нея изостря климатичната криза и води до загуба на биоразнообразие. По данни на Интерпол, престъпленията в горите носят и финансови загуби на стойност между 51 и 152 млн. долара в глобален мащаб всяка година.

В същото време Европейският съюз е един от най-големите потребители на дървесина в света. Всяка година Съюзът внася 150 млн. тона горски продукти.  В тази вързка преди повече от шест години беше приет т.нар. Регламент EUTR,  който трябваше  да гарантира, че дървеният материал, стъпил на европейския пазар е добит по законен и отговорен начин, припомнят от еко организацията.  И добавят, че причината за това е, че  дървесината присъства в много ежедневни продукти и е важно да се гарантира, че нейното използване не подхранва незаконни дейности и не влошава състоянието на старите гори.

С приемането на EUTR през 2013-а държавите-членки признаха своята отговорност за правилното му прилагане. За съжаление, това на практика не се случва и докладът на WWF обръща внимание към  сериозните пропуски на национално ниво, съобщават от организацията.

„Шест години след влизането в сила на Регламента  липсата на реални действия от страна на държавите-членки го обезсмислят“, коментира Анке Шулмайстер- от отдел „Гори“ към WWF, Европейски политики (Брюксел).

„Без сериозни наказателни санкции, щателни проверки и адекватни ресурси за тяхното изпълнение, Регламентът остава „без зъби“. В същото време проблемът с незаконната сеч става все по-голям. Гарантирането на адекватно прилагане на законите за околната среда ще бъде първото изпитание пред амбицията на Европейския Зелен пакт.“, обявява още Олденхоув.

Според доклада на WWF само половината от проверените 16 държави са включили наказателни санкции в националното си законодателство. Освен това контролът е твърде слаб, а компетентните органи се сблъскват с остър недостиг на ресурси при изпълнение на своите отговорности.

WWF България също се включи в проучването и установи, че част от  основните слабости в прилагането на Регламента са валидни и у нас. Броят на съдебните дела остава незначителен, а за периода между март 2015-а и февруари 2017 –а за вноса на дървен материал са отчетени нулеви санкции. WWF намира този факт за изключително тревожен и призовава за сътрудничество с европейски и международни органи с цел постигането на конкретни резултати в краткосрочен план.

Според анализа на природозащитната организация  върху незаконния дърводобив, годишният обем на нелегалната сеч в България достига 2.4-2.7 млн. плътни куб. м. или между 1/4 и 1/3 от общия добив.  Основните незаконни дейности са свързани с отсичане на дървета без марка, извършване на сечи без разрешително, транспортиране на дървесина без съответния документ, както и манипулиране количеството на добития материал. Годишно чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство генерира скрити приходи от около 150 млн. лева.

В допълнение към тези финансови загуби, горите не могат да изпълняват ефективно своите производствени, водохранни и природозащитни функции. Така освен, че ощетява държавния бюджет, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода, алармират еколозите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....