Немска фирма ще заснема земеделските площи

14.09.2009 | 13:48
по статията работи:
Предвижда се процедурата да приключи в края на тази година или в самото начало на следващата
Немска фирма ще заснема земеделските площи

Германската компания „Юропиън спейс имиджинг" (European Space Imaging) е избрана да достави сателитните снимки за изработка на цифровата ортофото карта във връзка с предоставянето на директните плащания на единица площ на земеделските производители. Комисия единодушно гласува за избора на германската фирма. В комисията участват експерти от Министерство на земеделието и храните, Министерство на финансите, Министерство на отбраната, Министерство на правосъдието и външни експерти от Агенцията за обществени поръчки и Държавен фонд „Земеделие".

Германската компания е единствената, която предлага високо качество за техническо изпълнение на снимките. Нейната оферта е на стойност 3.997 млн. лв. Критериите за избор на компания бяха по икономически най-изгодно предложение, свързано с удостоверени и доказани технически възможности за своевременно и качествено изпълнение. Изискванията са съобразени с тези на Главна дирекция „Съвместен развоен център" и Главна дирекция „Земеделие" на ЕК. Останалите кандидати, подали оферти са гръцката „Аратос технолоджи", „Геокад-93" и БАН.

"С избора на фирма реално преодоляваме опасността от загуба на 700 млн. лв. субсидии на площ за земеделските производители", заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Според него към 30 ноември ще се осигури покритие на поне 40 % от територията на страната. Той обясни, че освен това е одобрено ново стартиране на процедурата за ново самолетно заснемане на цялата територия на страната до 2011 г. и изготвяне на нова ортофотокарта за нея (2010 г. - 60 % от страната, 2011 г. - 40 %). Предвижда се процедурата да приключи в края на тази година или в самото начало на следващата, за да се гарантира, че заснемането ще започне още през м. май 2010 г. Наличните в страната ортофотокарти, които са 10% по сателитни изображения от 2009 г., предоставени от ЕК, вече са обработени.

В момента се обработват ортофотокарти по самолетно заснемане от 2008 г. на 1 500 кв.км., което е  извършено за нуждите на област София - град и са предоставени на МЗХ безплатно. Създаването на новият слой „Подходящи за подпомагане площи" в Системата за идентификация на земеделските парцели /СИЗП/ ще започне с използвани сателитни изображения от 2008 и 2009 г. и към м. януари слоят ще покритие около 40% от територията на страната. В края на 2010 г., използвайки  и новите самолетни снимки, този слой ще покрие между 75 и 80% от територията и ще бъде завършен през 2011 г. - ще се получи припокриване от сателитни и самолетни снимки.

С прилагане на практика на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от общинските съвети и кметовете, проблемите с общинските мери и пасища ще се изчистят, каза министър Найденов. Специалните теренни проверки от отговорните служби на физически блокове, в които до 2009 г. не е имало регистрирани площи, се извършват в момента. Резултатите от проверките ще бъдат готови до 15 октомври.  Определени са физическите блокове, в които регистрираната площ надхвърля т.н. „нетна площ" и тяхната проверка от общински служби по земеделие е започнала. Констатациите от тези проверки ще се готови също до 15 октомври, допълни министър Найденов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...