Немски производител на климатици за коли с мащабна инвестиция у нас

29.04.2013 | 17:06
по статията работи: Теодора Пенева
Фирма "Бер-Хелла Термоконтрол" ще отвори завод в Софийска област, влагайки 42,5 млн. лв.
Немски производител на климатици за коли с мащабна инвестиция у нас

Немският производител на климатици "Бер-Хелла Термоконтрол" (Behr-Hella Thermocontrol GmbH или BHTC) планира мащабна инвестиция у нас. Това информират от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Проектът на BHTC е за изграждането на ново предприятие и развоен център, в който ще се произвеждат уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили и камиони. Заводът ще бъде построен на територията на Икономическа зона "София-Божурище" върху терен от 70 дка.

За тази цел компанията ще инвестира 42,5 милиона лева, разкривайки около 350 работни места в новото предприятие. Плановете са строежът му да започне през второто тримесечие на 2013 г., а то да отвори врати през пролетта на следващата 2014 г.

На събитие в сградата на МИЕТ утре (30 април) служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев ще връчи сертификат клас А на германската фирма. Ще го получат управителите на компанията Андреас Тойнер и Томас Шулте.

Това не е първата информация за мащабна инвестиция на производителя у нас. В края на юни 2012 г. стана ясно, че Behr-Hella Thermocontrol възнамерява да построи завод за производство на климатици за луксозни марки коли в град Пловдив.

Тогава представителите на фирмата огледаха няколко имота в Града на тепетата, включително и на територията на най-големия жилищен квартал там - "Тракия". Предвижданията им бяха за имот с размер между 50 и 70 декара.

Кметът на общината Иван Тотев определи тогава офертата като "изключително примамлива за Пловдив". По думите му, ако бъде реализиран, проектът би отворил 200 работни места на първия етап и 350-400 на втория.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...