Ниските данъци вече не са достатъчни за привличане на инвеститори

17.10.2012 | 14:28
по статията работи: Елица Елефтерова
Според министър Добрев се работи за намаляване на административната тежест
Ниските данъци вече не са достатъчни за привличане на инвеститори

Българската икономика се развива много добре през първите две тримесечия на година.

В момента ние страдаме от това, че повечето държави от ЕС се върнаха обратно в рецесия, а ние като малка отворена икономика, разчитахме през последните две години на двуцифрения ръст на износа за стимулиране на икономиката. Догодина този ръст се надяваме да продължи, но трябва да се стимулира и потреблението чрез повишаване на доходите на някои групи от обществото. Това коментира министърът на икономиката, енелгетиката и туризма Делян Добрев по време на форума IBM Smarter Future, който се проведе в столичния хотел "Хилтън".

Намаляване на административната тежест

Правителството работи много активно за намаляване на административната тежест за българския бизнес. Има план за намаляването й до края на годината с 20%. Вече са спестени на бизнеса 55 млн. лв. годишно, а до края на 2014 година, според анализите, трябва да бъдат допълнително спестени около 314 млн. лв. на година. Става дума за служебно събиране на документи от администрацията, вместо да бъдат събирани от бизнеса и издаване на докумнти в съкратени срокове.

Очаква се средства да бъдат спестени и от електронното правителство, което пилотно трябва да заработи през март 2013 година с първите 5 хил. електронни карти. С тях ще може да се използват новите услуги.Тези карти трябва да бъдат раздадени в по-голамата си част на българските фирми, които най-често работят с администрацията.

Ниски данъци, инвестиране в услуги и финансов стимул

Ниските данъци са стимул за привличане на чуждестранни инвестиции, но не са достатъчни, отчете министър Добрев. През последните две години Сърбия, която ни е основен конкурент за привличането на чужди средства, е успяла да "ни открадне" няколко потенциални вложения.

Направени са някои важни промени в Закона за насърчаване на инвестициите. (Те бяха предложени миналата седмица от правителството). С тях ще се позволява инвестиране на проекти в сферата на услугите, което досега не беше възможно. В момента такива предложения се сертифираха като инвеститори клас А, които инестират в недвижими имоти. С друга промяна фирмите, които инвестират у нас в IT сектора вече на базата на работната ръка, която са наели, могат да бъдат сертифицирани като инвеститори клас А.

Другата промяна е свързана с финансови стимули. Оказва се, че 70-80% от фирмите, които формират решението си за инвестиции в някоя страна, взимат предвид ниските данъци, но търсят и подобни стимули.

Според анализ на МИЕТ, ако на една фирма за две години и се опростят парите за осигуровки за 2000 души, при заплата от 1000лв. на служител, то държавата ще даде 2 млн. лв., но ще спечели над 5 млн. лв. от данъци. Тези средства ще внесе фирмата, а от условието за осигуряване на работните места за определени по закона за инвестициите години, ще спечели от спестените средства за обещетение за безработица.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 29.07   626 г. – Започва десетдневната аварска обсада на Константинопол с участие на славяни, българи и други народи. 1014 г. – Българо-византийски войни: Българската...