Нискообразованите работници все по-трудно си намират работа

23.06.2014 | 20:45
по статията работи: Десислава Маданска
Все по-често се търсят специалисти
Нискообразованите работници все по-трудно си намират работа

Нискообразованите работници намират все по-трудно работа в Европейския съюз. Същевременно все по-често се откриват работни места, за които се търсят хора със задълбочени умения. Това се казва в доклад, представен от Европейската комисия.

Експертите отчитат, че по време на криза все по-често се осигурява временна заетост. В доклада те са категорични, че е нужна още по-трайна връзка между образованието и работодателите.

Докладът разделя държавите от ЕС в три групи.

Първата е съставена от страните, пострадали най-тежко от финансовата криза - Гърция, Испания и Португалия. От данни става ясно, че в тези страни по-слабо образованите младежи нямат големи възможности за намиране на препитание.

Във втората група влизат държавите, които се представят най-добре в кризата - Австрия, Швеция и Германия. В тези страни кризата е увеличила безработицата съвсем малко, като същевременно се отчита добро съвпадение между образованието на хората без работа и нуждите на бизнеса.

В третата група държави, в която попадат Унгария, Полша и Словакия, се наблюдава недостиг на висококвалифицирани специалисти. 

Докладът показва, че увеличението на безработицата в Европейския съюз спрямо 2008 г. е 2,6 на сто, като в Общността се трудят 218 милиона граждани.

Данните сочат, че само пет държави от ЕС са възстановили равнището на заетостта от годините преди кризата. Това са Австрия, Белгия, Германия, Малта и Швеция.

Предложенията за наемане на работа в пика на кризата са спаднали, като свободните работни места са намалели с 19 на сто, а броят на наетите - с 14 процента. Най-лоши са показателите на Румъния, Словения, Словакия и Испания – със спад от 25 на сто.

Сред младежите кризата е довела до спад от 31 на сто в броя на наетите на работа. В най-тежките години на кризата броят на временните и нестандартните трудови договори е нараснал значително, като това явление се наблюдава въпреки волята на служителите. Това означава, че те са били принудени да приемат такива договори, посочват специалистите. В групата на работниците с основно образование се отчита, че 70 процента от тях са били наети на временни договори. 

Растеж в броя на наетите се наблюдава най-отчетливо при софтуерните специалисти, при медицинските сестри, при хората, предоставящи лични услуги. Най-сериозен е спадът в заетостта при хората, работещи ръчен труд, информира БТА. Сериозен спад показва секторът на строителството - средно със 17 на сто в ЕС и до 50 процента в Гърция, Ирландия, Литва и Испания.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...