Новак Джокович изпусна шанса на века, но продължава да е Номер 1 в света

21.09.2021 | 09:00
по статията работи: Econ.bg
Новак Джокович изпусна шанса на века, но продължава да е Номер 1 в света
Снимка: pixabay.com

Новак Джокович пропусна буквално златна възможност - да стане първият тенисист след повече от 50 години насам, който печели Големия шлем. Това можеше да се случи на US Open, където сърбинът се изправи във финала срещу Даниил Медведев. След като вече беше триумфирал с титлите от другите 3 мейджър надпревари - Откритите първенства на Австралия, Франция и Великобритания, Ноле сякаш докосваше божественото величие. Джокович беше толкова близо до това да спечели и 4-те турнира от Шлема в рамките на една календарна година - нещо, което досега беше постигал само митичният Род Лейвър (и то на два пъти - през 1962 и 1969 г.). Медведев обаче посече тази мечта на световния №1, като спечели убедително финала в Ню Йорк и вдигна първия си мейджър трофей.

Можем само да предполагаме колко любители на прогнозите са използвали https://betindex.net/bwin/ опции, за да заложат за титла на сърбина от Откритото първенство на САЩ. Победата на руския му конкурент всъщност не е чак толкова голяма изненада. Медведев е №2 в световната ранглиста и реално се явява единствената заплаха за Ноле. Великите “динозаври” Рафаел Надал и Роджър Федерер изглежда вече наистина вървят към своя залез и е трудно да си представим, че отново ще имат шанса да оглавят класацията на ATP. Стефанос Циципас, Саша Зверев, Андрей Рубльов или Доминик Тийм спорят за място в челната тройка, но едва ли ще имат възможност да се доближат толкова осезаемо до върха.

Дали след загубата в Ню Йорк Ноле няма да отстъпи и лидерската позиция на Медведев? Не е изключено това да се случи още до края на годината, ако световният №1 почива повече и не трупа точки, а още повече ако титлата от заключителния турнира - финалите на Асоциациите на професионалните тенисисте, бъде спечелена от Даниил Медведев. При такъв развой е напълно реалистично руснакът да завърши 2021-ва като лидер в класацията, която се оглавява от Ноле неизменно от февруари 2020-та.

И все пак Ноле може да стане най-великият за всички времена

Би било доста прибързано и наивно да отписваме Джокера само заради загубата във финала в Ню Йорк. Да, това поражение със сигурност нанася сериозни травми на сърбина, защото му отне голямата мечта, която преследва толкова дълго и упорито. Мечта, която се оказа непосилна и за други великани на корта в последния половин век като Федерер, Надал, Сампрас, Агаси, Бекер, Борг, Конърс и други. Но въпреки това Джокович още има шанса да стане по-велик от всички изброени. Ноле има 20 титли от Шлема, с колкото са също Федерер и Надал. Ако се завърне по-силен и триумфира на Australian Open, сърбинът ще оглави еднолично класацията за най-много мейджър трофеи. А и защо да спре да брои до 21, след като се вижда, че може да доминира на корта още няколко години? Ако постигне това, Джокович може да докаже, че е №1 за всички времена, въпреки че пропусна шанса на века.

 

 

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...