Нови разкрития за Осама бин Ладен

08.05.2011 | 12:46
по статията работи:
"Ал Кайда” не е „стратегически победена", призна Вашингтон
Нови разкрития за Осама бин Ладен

Ликвидираният лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен активно е управлявал и контролирал терористичната мрежа от резиденцията си в Северен Пакистан, обяви американското разузнаване. Преоценката за ролята на бившия терорист е на база откритите материали при специалната операция. Вашингтон разпространи пет видеоклипа, които опровергават досегашните представи, че бин Ладен е водил номадски живот.

Осама бин Ладен е участвал активно в планирането и вземането на тактически решения, резиденцията в Аботабад е била негов команден и контролен център, обяви представител на Пентагона. На разпространените пет видеоклипа бил Ладен е заснет да гледа как го отразяват по телевизията. Виждат се и репетиции на прословутите му обръщения. Промяната на цвета на брадата, боядисвана в черно при обръщенията, но сива пред телевизора, доказва, че бин Ладен внимателно се е грижил за образа си пред обществото.

Фран Таунсенд - бивш съветник по вътрешната сигурност на САЩ, заявява: "Личи, че е имал поглед върху оперативните идеи и планове, използвал е куриери и дискове, за да изпраща своите нареждания и идеи към хората, които ще осъществяват тези планове."

Откритите доказателства при операцията в Пакистан се определят като най-голямата колекция на терористични материали в историята. Единият запис е неизлъчено обръщение към американския народ. Смята се, че е направено между 9 октомври и 5 ноември миналата година около междинните избори в САЩ. Звукът на всички клипове е изтрит, тъй като Вашингтон не желае да разпространява посланията на терориста.

Разкритието, че бин Ладен не е бил фигурант в месеците преди ликвидирането му, доказва стойността на операцията за националната сигурност на Америка. Специалните служби сега внимателно следят кой ще бъде неговият наследник начело на терористичната мрежа.

"Ал Кайда" не е "стратегически победена"

САЩ „не могат да обявят „Ал Кайда” за стратегически победена”, въпреки смъртта на лидера на терористичната мрежа Осама бин Ладен, заяви съветникът по национална сигурност на Белия дом Том Донилън, предаде АФП, цитирана от Агенция "Фокус".

„Смятам, че на този етап не можем да определим „Ал Кайда” за стратегически победена”, заяви Том Донилън пред телевизия Ен Би Си. „Те продължават да бъдат заплаха за САЩ. Но направихме наистина важна крачка по отношение на унищожаването на тази организация”, заяви още той.

Според Донилън е много важно САЩ да продължат да оказват натиск върху организацията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...