Нови тежки разпити за Рупърт Мърдок

25.04.2012 | 12:35
по статията работи: Елица Елефтерова
Шефът на News Corp Boss ще бъде разпитан дали е упражнявал неправомерно влияние върху британския обществен живот
Нови тежки разпити за Рупърт Мърдок
Снимка: Sxc.hu

Очаква се по-късно през деня медийният магнат Рупърт Мърдок да разкрие подробности за срещите си с високопоставени политици, когато ще се изправи пред етичната комисия Левисън*. Шефът на медийната група News Corp ще бъде разпитан за това дали е упражнявал неправомерно влияние върху британския обществен живот чрез станалите вече скандални документи.

Мърдок вероятно ще бъде подложен и на по-щателен разпит относно последния скандал с телефонното подслушване, който доведе до затварянето на вестник News of the World. Драматичните показания, които синът му Джеймс даде във вторник, доведоха до призиви към на министъра на културата Джеръми Хънт да подаде оставка.

Хънт отхвърли твърденията на Лейбъристката партия, че той лично е подпомагал опитите от страна на News Corporation да поемат пълен контрол върху британския сателитен телевизионен оператор BSkyB. Появиха се дори твърдения, че Хънт е изпращал вътрешна информация на медийния гигант.

Хънт настояваше, че е проявявал към процеса "съвестна справедливост". Рупърт Мърдок ще се изправи в продължение на два дни на подробен разпит под клетва. Разпитите ще бъдат водени от министъра на правосъдието Левисън.

*Повече за комисията Левисън

Британският премиер обяви, че разследването ще протече в две части. Министърът на правосъдието Левисън е назначен за председател на процеса. В първата част ще бъдат разгледани практиките и етикетът в медиите. По-специално, Левисън ще разгледа връзката на пресата с обществеността, полицията и политиците. Той се подпомага от група от шест независими оценители с опит в ключовите въпроси.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...