Няколко бизнес съвета на будистки жрец милиардер

05.11.2015 | 11:59
по статията работи: econ.bg
Състоянието на Казуо Инамори възлиза на 1,1 млрд. долара
Няколко бизнес съвета на будистки жрец милиардер
Снимка: Thinkstock/Guliver

Казуо Инамори и основател и почетен председател на Kyocera Corp., както и будистки жрец. Kyocera е международна компания, занимаваща се с производство на керамика и електроника със седалище в Киото, чиято приходи до края на годината се очертава да надхвърлят 1,53 трилиона йени (12,72 млрд. долара).

Следвайки следните съвети той ръководи Kyocera, а в миналото е създател на телекомуникационния оператор KDDI, чиято пазарна оценка днес е 64 млрд. долара. През 2010 г. Инамори помогна за спасяването на Japan Airlines от фалит. Днес състоянието му се оценява на 1,1 млрд. долара, което го поставя на 32-ро място в класацията на 50-те най-богати японци.

Промяна на манталитета

Тайната, според Инамори, е в това да се промени манталитета на служителите. След като става главен изпълнителен директор без заплата на японския авиопревозвач той отпечатва малка книга за всеки един нает от компанията, в която обяснява философията си, основаваще се върху израстването на всеки служител. В нея Инамори обяснява социалната значимост на работата на всеки от тях и очертава будистките принципи на водене на живот, сред които са скромност и желанието да се върши правилното нещо. По-късно той разказва, че този ход е накарал служителите на компанията да се чувстват горди от работата си и да полагат повече усилия за успеха ѝ.

Амоеба мениджмънт

Доктрината за амоеба мениджмънт стана популярна отчасти защото границата между работата и личния живот на японците е относително по-размита от тази на американските им колеги. Не всички тактики на Инамори са твърде духовни. Неговата система за „амоеба мениджмънт“ разделя персонала на малки единици, които сами правят планове и следят часовата си ефективност, използвайки оригинална отчетна система. В следствие на резултатите от амоеба мениджмънта Инамори съкращава приблизително една трета от служителите на авиокомпанията или около 16 000 души.

„Мениджърите винаги трябва да се стремят да направят работниците си щастливи – и материално, и интелектуално“, казва Инамори. „Това, а не задоволяването на акционерите, е целта на мениджмънта.“

Когато Инамори говори за щастието на служителите, той няма предвид, че те трябва да си почиват постоянно. Щастието, което той изповядва, идва от това да работиш по-усилено от всеки друг. То е част от будистката идея за „шожин“ - душевно извисяване чрез себеотдаване на конкретна задача. В своята книга от 2004 г. Инамори изразява недоволството си към растящата тенденция японските служители да ценят твърде високо свободното си време.

Според Инамори тази философия не създава конфликт между служителите и акционерите. Ако работещите са щастливи, те ще работят по-усърдно и ще подобрят приходите, смята той. Компаниите не трябва да се срамуват от печалбата, ако я реализират по начин, чрез който обогатяват обществото, твърди още японският бизнесмен.

Най-висока възвращаемост

Инвеститорите „искат да имат най-високата възможна доходност от акциите си. Аз разбирам това“, твърди Инамори. Той посочва, че плаща високи дивиденти на акционерите си и има буфери за слаби периоди. Въпреки това според него понякога мениджърите на компаниите трябва да могат да казват „не“ на акционерите.

Наследството на Инамори

Въпреки че мениджърската философия на Инамори не винаги следва подредбата на типичните курсове по мениджмънт, ежегодно хиляди бизнесмени посещават конвенцията на неговото училище Сейважюки в Йокохама. Инамори е основател на Наградата Киото, японската версия на Нобеловата награда. В Киото се намира и пететажният музей, посветен на философията и живота на Инамори.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 07.03   161 г. – Римският император Антонин Пий умира и е наследен едновременно от Марк Аврелий и Луций Вер, което е прецедент дотогава в Римската империя. 321 г. –...