Няма да има промени в Закона за електронните съобщения

19.03.2009 | 10:34
по статията работи:
Според правилника до 6 месеца не можем да приемем промени в законопроекта, заяви председателят на вътрешната комисията на НС Минчо Спасов
Няма да има промени в Закона за електронните съобщения

На днешното заседание на вътрешната комисия в Народното събрание няма да разглеждаме законопроекта, внесен от група народни представители от БСП, ДПС и независим за нови промени в Закона за електронните съобщения. Това каза председателят на комисията Минчо Спасов, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че според Закона интернет-доставчиците са длъжни да запазват данните за трафика, но не се уреждат процедурите за достъп до тези данни. Процедурата е уредена в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и служи за разкриване на тежки престъпления,  поясни Спасов.

Днес народните представители от вътрешната комисия ще изслушат министъра на вътрешните работи Михаил Миков за дейността на МВР и въпросите, зададени му от председателя на комисията. Според Спасов днес депутатите нямат процедурно право да разгледат внесения законопроект от колегите им от БСП, ДПС и други, тъй като по правилника на Парламента един законопроект за един и същи текст може да бъде внасян наново за разглеждане 6 месеца след приемане на законопроекта. А от приемането на последните промени е изминал само един месец. Може би това ще стане в някой следващ мандат, заяви Спасов.

Законът за електронните съобщения е граждански закон, припомни той и допълни, че този законодателен акт не може да урежда материя, свързана с наказателно-процесуални норми. На въпрос защо МВР толкова настоява за промяна на член 251 в Закона за електронните съобщения, Спасов отговори: "За мен това е атавизъм от старото схващане, че МВР е машина за събиране на информация, която да бъде използвана по различни направления, но не и за разкриване на престъпления. Имаше време, когато МВР се ползваше за политически поръчки", посочи председателят на вътрешната комисия.

"От друга страна мотивите на МВР, с които аз съм запознат, се съдържа притеснението, че съдиите бавно давали разрешения. Но това не е проблем на МВР, а на Висшия съдебен съвет. Инсинуация е, че при спешни случаи МВР не може да реагира чрез събиране на трафични данни, или дори специални разузнавателни средства (СРС)", отбеляза Спасов. Той подчерта, че НПК изрично казва, че в такива неотложни случаи данните могат да бъдат събрани веднага, но в 24-часов срок съдът трябва да даде разрешение, т.е. пак има съдебен контрол.

Припомняме, че в мотивите за промени в текста на Закона за електронните съобщения е записано, че сегашният текст разрешава данните, събрани и съхранявани от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи или услуги, да бъдат използвани само за тежки престъпления. Така се дава много по-тясно тълкуване на Директивата на ЕС, пише в мотивите за промени, тъй като в нея си визират "сериозни престъпления", които не са тежки по смисъла на нашето законодателство. Вносителите на промените заявяват, че в сегашния му вид член 251 не дава възможност данните да се използват за предотвратяване и разкриване на престъпления, които не са тежки, но влизат във фокуса на обществения интерес. Уточнява се, че оперативната работа силно се затруднява с изискванията на член 251.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...