Няма да има различна минимална заплата по региони

09.10.2012 | 18:01
по статията работи: Петър Чернев
Финансовият министър се е отказал от идеята си
Няма да има различна минимална заплата по региони

Министърът на финансите Симеон Дянков е заявил днес на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), че се отказва от идеята за различна минимална работна заплата по региони. Новината съобщи пред журналисти президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, информира БТА.

По-рано днес от синдиката заявиха, че няма да приемат въвеждането на данъчно облагане на пенсиите и на лихвите по депозитите в банките, евентуални посегателства върху "Сребърния фонд", въвеждането на минимални заплати по региони и "други подобни необмислени и вредни за доходите на хората идеи".

Правилната и разумна позиция, която е меродавна в голяма част от европейските страни, е формирането на минималната работна заплата да става не според региона на местоживеене, а на базата на отрасли, или браншове, които да определят минималното възнаграждение за съответния бранш. Това заяви междувременно в студиото на Дарик радио председателят на регионалната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в Хасково Стефан Димитров.

Идеята за минимална заплата по региони е трудно изпълнима технически поради различни причини. Това каза отново по-рано днес заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. По думите му подобен подход би довел до някои нелогичности при определянето на размера на минималното трудово възнаграждение. Според него секторен подход би бил по-правилен.

Други две предложения, които той определи като екзотични и смята, че трябва да се забравят, са данъкът върху лихвите на депозитите и облагането на пенсиите. Тренчев отново припомни, че синдикатът остро възразява срещу замразяването на обезщетението при майчинство в условията на демографска криза. Много остро поставихме въпроса да продължи реформата в пенсионната система и специално да се преразгледа вторият стълб, каза синдикалният лидер. Според него вторият пенсионен стълб е система, която Международната организация на труда е преценила за неефективна и от която са се отказали редица страни, а само България упорства да го направи.

От конфедерацията са изразили остра позиция по отношение на БАН, за която не е осигурено допълнително финансиране за заплати от 11 млн. лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...