Няма да има таван за "зелени" плащания след 2013 г.

10.01.2012 | 17:10
по статията работи: Ралица Стоянова
Увеличават средствата за подпомагане на млади фермери
Няма да има таван за "зелени" плащания след 2013 г.

 

Европейската комисия не предвижда определяне на тавани за плащания за дейности в необлагодетелствани райони, както и за такива, предназначени за поддържане на земята в добро състояние, или така наречените "зелени дейности”. Те ще бъдат подпомагани в пълен размер.

Таваните ще засягат само и единствено така нареченото ново "базово плащане”, което ще получава всяко стопанство. Таван няма да има и за доброволните схеми на подпомагане. Това стана ясно по време на дебата, проведен в гранд-хотел "София” днес, по бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2013 г. с участие на неправителствени и граждански организации и фермери от цялата страна. Експертите от дирекциите "Директни плащания и пазарна подкрепа” и "Развитие на селските райони” представиха в детайли на техническо ниво предложенията на ЕК за промени в схемите на подпомагане за периода 2014-2020 г., съобщава МЗХ.

Специално внимание участниците в дискусията отделиха на понятието "активен фермер”, като експертите подчертаха, че вероятно то ще се определи на базата на извършване на определен задължителен минимум земеделска дейност. Беше поставен въпрос за необходимостта от ясно дефиниране на понятия като "интегриран проект” и проект за иновации”, за да могат потенциалните бенефициенти ясно да програмират бъдещите си инвестиции.

По време на дискусията стана ясно още, че се предвижда подпомагането на памука, както и определените задължителни подпомагания в рамките на бюджета за преки плащания на млади фермери– в размер на 2% от общия бюджет, за "зелени” плащания – в размер на 30%, както и възможността за подпомагане на малки фермери– в размер до 10% от общия бюджет за преки плащания. Беше уточнено, че новата помощ, предназначена за млади фермери, ще съществува успоредно с подпомагането на тези стопани по линия на бюджета, определен за развитие на селските райони. По този начин ще се завиши съществено подпомагането на начинаещите и младите земеделски стопани.

По време на дискусията стана ясно, че учреден държавен фонд за права на плащания ще задели 3% от правата за подпомагане на млади фермери, които не са получавали средства в референтната 2011 г.

Дебатът за многогодишната финансова рамка на Общата селскостопанска политика на целия Европейски съюз ще определи бъдещите бюджети на държавите-членки, а оттам и мащабът на тяхното разпределение в следващия програмен период. Подчертано беше, че по отношение на схемите на подпомагане, ще бъде преминато към нова, единна система на подпомагане и за новите, и за старите страни-членки.

Повечето от критериите, по които обаче това подпомагане ще се извършва, все още са дискусионни в рамките на съюза, като част от тях трябва да бъдат определени на национално равнище и именно това налага подобни обществени дискусии, коментираха участниците в дискусията. Беше направено предложение в тази връзка да се сформира работна група с участието на представители на неправителствените и браншови организации за дебатиране и уточняване на техническите детайли по позицията, която България да представи пред комисията.

Предложение беше направено от страна на неправителствения сектор в бъдещия период на планиране отново да се създадат възможности за финансиране на проекти на потенциалните бенефициенти като се използва инструментът "рефинансиране” чрез Търговските банки, така както това беше възможно по програма САПАРД.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 01.06   193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. –...