Няма да се закриват болници

16.01.2008 | 16:41
по статията работи: econ.bg
Радослав Гайдарски очерта приоритетите на Министерството на здравеопазването за 2008 г. Той обвини ръководствата на БЛС и БФС за напрежението в здравния сектор. Парите трябва да бъдат дадени на пациентите, счита МЗ
Няма да се закриват болници

Приоритетите на Министерството на здравеопазването (МЗ) за 2008 година и идеите за развитие на здравната система представи днес на пресконференция здравният министър проф. д-р Радослав Гайдарски. Той започна с упрек към Българския лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса относно забавянето на подписването на Националния рамков договор за тази година. Министърът обяви, че все още няма разрешение на противоречията между двете институции въпреки усилията на МЗ да изиграе ролята на посредник между двете страни, за да може да бъде подписан договорът. За съжаление обаче и тази година, както и миналата година, до подобен акт не се е стигнало, като за основна пречка министърът посочи ръководствата на двете организации.

Парите трябва да бъдат дадени на пациентите, е становището на МЗ по отношение на делегираните бюджети на болниците в страната. Средствата трябва да бъдат дадени на съответната област, но в случай че хората не са доволни от предлаганата им болнична или доболнична помощ, то те трябва да имат правото да потърсят необходимата им медицинска помощ в здравно заведение по техен избор. Съответно парите ще бъдат дадени на съответната болница. Министър Гайдарски категорично отхвърли спекулациите за закриването на малките болници по места. Целта на министерството е да се даде предимство на добрите здравни заведения. МЗ никога не е имало и няма да има намерение да закрива болници. Напротив, министърът подчерта, че се дава възможност на малките болници да обновят базата си и да наемат специалисти, като се дава предимство на тези, които осигуряват качествено обслужване.

Преди месец и половина здравният министър е внесъл за обсъждане в Министерския съвет доклад за позицията на ведомството относно премахването на мораториума върху приватизацията на болниците. Становището е одобрено и предстои проектът да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. Според министър Гайдарски в приватизацията на болничните заведения няма нищо лошо. Напротив -по този начин се дава възможност на внасяне на допълнителни финансови средства в здравеопазването. Министерството на здравеопазването няма да извършва приватизацията на болниците. Ведомството ще даде само пакет от критерии, изработени от експертите на МЗ, а решението за приватизацията ще бъде вземано от кметовете и общинските съвети по места.

Като приоритети на МЗ за настоящата 2008 година министър Гайдарски  изтъкна приемането на Националната здравна стратегия, която е готова от близо година и е актуализирана няколко пъти. Стратегията, както и Националната здравна карта, ще бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет в началото на месец февруари. Изготвен е и т. нар. “Екшън план 2008-2010 г.". Това е конкретният план за действие, по който ще се работи през тези години. В него в детайли са разработени целите, задачите и проблемите, които трябва да се решат в здравеопазването.

Тази година за първи път за интензивните отделения на болниците в страната се дават нови 40 млн. лв. В тези отделения до момента се е работило по определени пътеки, като парите по тях идват основно от НЗОК, което в някои случаи не покрива цялостната стойност на лечението. 10 млн. лв. се отпускат за обучение на нови специалисти. Това се налага поради хармонизирането на нашето с европейското здравно законодателство, и уеднаквяването на учебните ни програми с тези на чуждестранните медицински университети.

Обновяването на болниците и закупуването на модерна апаратура също ще продължи. За миналата година вложените капиталови разходи от страната на ведомството са на стойност 138 млн. лв., за тази година са предвидени допълнителни 36 млн. лв.  За заплати са предвидени 590 млн. лв.

Осигуряването на достъпност на болничната и доболничната помощ за пациентите също е приоритет на здравното министерство. Това означава, че ще бъдат закупени нови линейки и обновяване на спешната помощ. В момента по линия на програма ФАР се прави преструктуриране на два спешни центъра в страната в Смолян и Враца и са предвидени нови шест. До 2010г. ще бъдат реновирани 18 спешни центъра в цялата страна. Приоритет е и създаването на публично-частно партньорство в областта на хемодиализата и специализираните болници за рехабилитация.

В момента министерството работи по 19 национални програми, а 11 нови са в проект. За лекарствени продукти са отделени 200 млн. лв., от които хемодиализните центрове ще получат 60 млн. лв., центровете за кръв и кръвни продукти - 12 млн. лв., трансплантологията са отделени 7 млн. лв., за онкологията са предвидени 100 млн. лв, за СПИН-центровете  – 10 млн. лв., за туберкулозните болници  – 1,5 млн. лв. от министерството и допълнително 17 млн. долара от Глобалния фонд. За редките заболявания се отпускат 7 200 000 лв., за скрийнинг за изследване на новородените се дават 500 000 лв.,  и за закупуване на радиофармацевтици – 1,5 млн. лв.

Като причина за протестите на медицинските работници в цялата страна министърът на здравеопазването изтъкна спекулацията с ниските заплати на сестрите. През миналата година възнагражденията на средния медицински персонал в системата на здравеопазването са вдигнати с 30%, а от началото на 2008 година с още 20%. През месец юни предстои и още едно 10% увеличение на заплатите им.

Обтегната обстановка в здравната система се създава и от ръководството на Българския фармацевтичен съюз, а именно претенциите на фармацевтите за високи надценки на лекарствените средства. Министър Гайдарски изтъкна, че подопечното му ведомство е изготвило една балансирана надценка на лекарствата, продавани в аптечната мрежа, което е в полза на пациентите.  Министерството е упражнило правото си на контрол върху така наречената реимбурсно-позитивна група от лекарства, като е намалило надценката им както при търговците на едро, така и при търговците на дребно и при производителите. На този етап надценките наистина остават ниски, макар увеличението им в сравнение с миналата година да е 100%. Министър Гайдарски изтъкна, че никой не е задължавал аптеките да закупуват и продават лекарства от тази позитивна група и да сключват договор със здравната каса. Както разбира се и изискването за площ от 40 кв. м на една аптека е препоръчително, а не задължително.

Не очаквам протестите на лекарите и фармацевтите да са мащабни и мисля, че най-малко те са насочени срещу мен, каза Гайдарски по повод на подготвяните от двете съсловни организации стачки. Спорен него протестите няма да бъдат мащабни, тъй като "разумните хора, които виждат какво се прави за здравеопазването, са повече". Проф. Гайдарски изтъкна, че лекарите и фармацевтите са доволни, а ръководителите им – не. За пример той посочи започващия днес протест на лекарите в Плевен. Там някои се изживяват като вождове, каза Гайдарски и подчерта, че само за 2007 г. в плевенските болници са "наляти" 2 млн. лв. Ще има протести, въпросът е гражданите да разберат, че за последните две години за здравеопазването е направено много повече в сравнение с последните 15 години. Натягането на напрежението в страната идва от спекулации с полуистини, допълни още той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...