Няма несъответствия при доходите на Цветанов

24.02.2011 | 15:09
по статията работи:
НАП е открила разминавания между извършените разходи и получените приходи от тъста и тъщата на вътрешния министър
Няма несъответствия при доходите на Цветанов
Прикачени документи

В статията са използвани текстове на БТА, Агенция "Фокус", Дарик радио, БГНЕС, както и собствена информация на Econ.bg.

Данъчната проверка на имуществото на вътрешния министър Цветан Цветанов не е установила недостиг на парични средства за извършените от него и семейството му разходи.

Това се посочва в доклада на Националната агенция за приходите (НАП), който шефът на НАП Красимир Стефанов представя на днешното заседание на парламентарната Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси и парламентарна етика. 

Стефанов заяви обаче, че са открити несъответствия между извършените разходи и получените приходи на родителите на съпругата на Цветанов - Десислава. Той уточни, че не е получил съгласие за огласяване на подробности по тази тема, която според закона е конфиденциална.

"Установеното несъответствие дава право на НАП да започне ревизия за установяване на данъчната основа и определяне на данъците, които те трябва да заплатят", заяви шефът на НАП.

Протоколите от проверката на Цветан Цветанов и Десислава Цветанова, които са с общ обем от 164 страници, ще откриете в прикачените файлове след статията.

Припомняме ви, вчера вестник "Галерия" разпространи информация, че тъстът и тъщата на вътрешния министър притежават 14 сметки в банки, в които всеки месец се вкарват между 2000 и 20 000 лева.

От медията изнесоха и данни, според които Цветанов е пътувал 97 пъти в чужбина за последните шест години, като 37 излизания зад граница са били описани с термина "частни командировки".

В очакване на данните от доклада главният редактор на печатно издание Кристина Патрашкова коментира, че има „сериозни подозрения, че много от фактите ще бъдат скрити, други ще бъдат преиначени или поднесени по такъв начин, че той да бъде угоден за министър Цветанов".

Стефанов посочи, че по-голяма част от имотите на семейство Цветан и Десислава Цветанови са придобити по наследство, а апартаментите на семейство Цветанови са закупени със средства по теглен ипотечен кредит, със собствени спестявани средства и дарение от родителите на Десислава Цветанова.

Изнесените вчера данни от в. "Галерия" са блъф, заяви Стефанов. Няма такъв господин, който да е дал заем на Цветан Цветанов (както твърди вестникът), защото има голяма разлика между дарение и заем, каза Стефанов във връзка с даренията, направени от семейството на Десислава Цветанова в размер на 48 хил. евро.

Според изнесената от в. "Галерия" информация вчера - в доходите и разходите на родителите на г-жа Цветанова има несъответствие. Според Стефанов представените от вестника извлечения от сметки нямат входящ и изходящ номер и нямат "шапка" на документ. Сметките на оповестените лица във вестника не са толкова (има предвид 14-те банкови сметки на тъста и тъщата на Цветанов), каза той.

Във връзка с упреците към него и работата на НАП, отправени от редакцията на "Галерия", Красимир Стефанов покани Явор Дачков и Кристина Патрашкова на кафе в неговата дирекция, за да им обясни как работи Националната агенция за приходите.

Цветан Цветанов е имал задгранични пътувания на стойност 15 632 лв., като  пътуванията, за които не е могъл да представи документи, са били зачислени на негова сметка. Цветанов е имал 52 пътувания зад граница. Във връзка с така наречените "частни командировки", Красимир Стефанов заяви, че това е термин на "Гранична полиция".

За проверявания период от 2004 година до 2009 година министър Цветанов е имал 13 сметки в три банки, докато съпругата му е имала четири сметки.

Красимир Стефанов посочи, че няма законова възможност да съобщи данните за хонорарите на Цветанов за консултантски услуги. Той каза, че собствениците на фирмите, които са изплащали хонорарите на Цветанов, категорично са отказали да се оповести информацията. Впоследствие той уточни, че консултантските услуги, предоставяни от Цветанов, са били в областта на сигурността и вътрешния ред и законодателството в тези сфери.

За изследвания период доходите на семейство Цветанови са възлизали на 338 434 лв.

589 480 лв. е паричният поток за семейство Цветанови - общо всички пари, които са влизали в семейството.

За да изготви проверката екипът на НАП е направил 63 запитвания, 6 искания за разкривания на банкова тайна, 12 насрещни проверки в търговските дружества, 4 запитвания за платени местни данъци и такси.

Изготвени са 5 хиляди страници писмени доказателства по протоколи, а екипът на НАП е обобщавал данните до четири часа тази сутрин, стана ясно от информацията, предоставена от шефа на НАП.

Вчера от в-к "Галерия" обясниха, че служители на приходната агенция са предоставили информация на вестника. Ако се докаже каквото и да е, ще бъде сезирана прокуратурата, каза Стефанов. За изнасянето на подобна информация има санкции, като в определени случаи се носи и наказателна отговорност. Не се заблуждавайте, не вчерашното изнасяне на информация е предопределило днешните резултати, каза още той.

Коментар на министър Цветанов, направен след оповестяването на резултатите от проверката на НАП, може да прочетете тук.

Заседанието на комисията в парламента днес протече при засилен медиен интерес.

Красимир Стефанов пристигна с още петима представители на НАП - Росен Иванов, Росен Бъчваров, Пенка Йорданова, Таня Атанасова, Петя Миладинова, Галя Димитрова.

Красимир Стефанов заяви, че това, което се случва днес, е прецедент в историята на държавната администрация. За пръв път се обявяват резултати за имотното състояние на физически лица и това е станало благодарение на съгласието на г-н Цветанов и г-жа Цветанова. Протоколите от проверката ще бъдат качени на страницата на НАП след заседанието на комисията.

Проверката на комисията е по сигнал на РЗС за твърдения за несъответствие между декларираните приходи и придобитото недвижимо имущество от министъра на вътрешните работи. Бойко Великов ("Коалиция за България") поиска обсъждането по точката да се отложи, за да се запознаят членовете с предоставените от НАП документи и да се свика извънредно заседание на комисията през следващата седмица. Предложението му беше отхвърлено.

В заседанието на комисията участваха трима от петимата и членове - ротационният председател Валентин Николов ("Атака"), Николай Коцев (ГЕРБ) и Бойко Великов. Поради отсъствие от страната в заседанието не участват Димо Гяуров от "Синята коалиция" и Камен Костадинов от ДПС.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....