ОИСР очаква слабо ускоряване на растежа на глобалната икономика

07.03.2017 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Базираната в Париж организация продължава да очаква разширяване на световната икономика с 3,3% през тази година
ОИСР очаква слабо ускоряване на растежа на глобалната икономика
Снимка: БГНЕС

Глобалната икономика ще набере постепенно скорост през тази и през следващата година благодарение на фискалните стимули във водещите икономики, но заплахата за рискове, свързани с финансовата уязвимост, политическата несигурност, икономическият национализъм и различия в политиките, провеждани от централните банки, може да дерайлира това възстановяване, се посочва в последен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Базираната в Париж организация продължава да очаква разширяване на световната икономика с 3,3% през тази година (след растеж от 3 на сто през 2016-а) и ускоряване на растежа до 3,6% през 2018-а - без промяна спрямо нейните предходни оценки, направени през миналия ноември.

ОИСР обаче предупреди, че прекъсване на връзката между финансовите пазари и икономически фундаменти, потенциалната пазарна нестабилност, финансовата уязвимост и политическата несигурност, могат да доведат до провал на това скромно икономическо възстановяване.

Според главният икономист на организацията - Катрин Ман, финансовите пазари са започнали да се откъсват от икономическата реалност, като неотдавнашното поскъпване на американските акции и на останалите финансови активи не отговаря на все още слабите потребителски разходи и бизнес инвестиции.

С оглед на широко очакваното стабилно повишаване на американските лихви, ОИСР предполага, че то може да доведе до резки валутния колебания. Това пък може да изложи на риск кредитополучателите от нововъзникващите пазарни, които теглиха през последните години евтини доларови заеми, особено що се отнася за страните с прекомерни нива на задлъжнялост в частния сектор, какъвто е случая с Китай.

ОИСР направи слаба възходяща ревизия на прогнозата си за икономическия растеж в САЩ през настоящата година до 2,4% от 2,3% през ноември, но в същото време очаква по-слабо ускоряване на американския растеж през 2018-а година с 2,8% вместо с 3,0 на сто, тъй по-големите държавни разходи ще компенсират само отчасти негативния ефект от повишаващите се лихви и от по-силния долар.

За еврозоната се очаква стабилен икономически от 1,6% през тази и през следващата година, след като през ноември ОСИР прогнозира растеж от 1,6% през 2017-а и от 1,7% през 2018-а година.

Базираната в Париж организация също така очаква, че растящата инфлация във Великобритания ще засегне местните потребители и ще ограничи бизнес инвестициите, което ще доведе до забавяне на британския икономически растеж до 1,6% през тази и до 1,0% през 2018-а година. В предишния си доклад ОИСР прогнозира нарастване на БВП на Обединеното кралство с 1,2% през 2017-а година и с 1,0% през следващата година.

Японската икономика се очаква да нарасне с 1,2% през настоящата година (при предходна прогноза за повишение с 1 на сто), след което растежът на БВП обаче ще се забави до 0,8% през 2018-а година (без промяна спрямо оценката на организацията през ноември).

Според ОИСР икономиката на Китай ще се разшири с 6,5% през тази и с 6,3% през следващата година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...