ОИСР прогнозира по-нататъшно ускоряване на глобалния икономически растеж

20.09.2017 | 15:30
по статията работи: econ.bg
ОИСР продължава да очаква разширяване на световната икономика с 3,5% през 2017 година след растеж с 3,1% през миналата година
ОИСР прогнозира по-нататъшно ускоряване на глобалния икономически растеж
Снимка: БГНЕС

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира по-нататъшно ускоряване на растежа на икономиката в световен план през следващата година, но в същото време отбеляза, че все още не е гарантиран силен всеобхватен и устойчив растеж. 

Глобалният икономически подем може да се окаже краткотраен, ако отделните правителства не увеличат разходите за различни проекти, което би повишило производителността и ако те не осъществяват необходимите реформи, отнасящи си до наследството от последната финансовата криза, включително и проблемите с т.нар. “зомби“ фирми, се посочва в оповестения в сряда последен тримесечен доклад на ОИСР, озаглавен “Междинни икономически перспективи“. 

ОИСР продължава да очаква разширяване на световната икономика с 3,5% през 2017 година след растеж с 3,1% през миналата година, потвърждавайки своите оценки, направени в предишния доклад през юни. За 2018-а година базираната в Париж организация предвижда ускоряване на икономическия растеж в световен план с 3,7% спрямо юнска прогноза за експанзия от 3,6 на сто, залагайки на подобряване на индустриалното производство и на търговията, както и на по-нататъшно ускоряване на технологичните разходи. 

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие остави без промяна своята прогноза за растежа в САЩ, след като през юни тя беше ревизиран до растеж с 2,1% през тази година и до 2,4% през 2018 година. Според новия доклад, икономическият растеж в САЩ ще бъде подкрепен от по-силни потребителски разходи и бизнес инвестиции. 

В същото време ОИСР повиши очакванията си за икономическия растеж в еврозоната до 1,6% през 2017 година и до 1,9% през следващата година, цитирайки по-добрата икономическа експанзия в Германия, Франция и Италия. Според новите прогнози БВП на Германия ще нарасне с 2,2% през тази и с 2,1% през следващата година. 

Френската икономика пък ще нарасне с 1,7% през тази година и с 1,7% през 2018-а година, докато икономиката на Италия се очаква да нарасне с 1,4% през 2017-а и с 1,2% през следващата година. 

Негативният ефект от неотдавнашното поскъпване на еврото върху бизнес активност в региона се очаква да бъде умерен, посочи ОИСР. Базираната в Париж организация остави без промяна своите прогнози за забавяне на икономическата експанзия в Обединеното кралство от 1,8% през миналата година до 1,6% през тази и до 1,0% през следващата година, визирайки продължаващата несигурност относно изхода на преговорите за напускане на Европейския съюз. ОИСР повиши с по 0,2% прогнозите си за икономическия растеж на Япония и на Китай за настоящата година, съответно до 1,6% и до 6,8% и за следващата година, съответно до 1,2% и до 6,6 на сто. 

Новите прогнози идват в момент, когато водещите централни банки като Фед, ЕЦБ и АЦБ се подготвят за постепенно изтегляне от техните стимулиращи политики. Докато централните банки прекараха последните девет години в подкрепа на икономическия растеж и на търсенето, ОИСР отбелязва, че сега вниманието трябва да се насочи към политики, които увеличават предлагането, или капацитетът на съответната икономика да произвежда стоки и услуги. Искаме да насърчим политиците да предприемат необходимите реформи, за да се гарантира, че растежът на производителността ще бъде по-стабилен, посочи Катерлин Ман, главен икономист на ОИСР. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...