ОЛАФ: България отново води по нарушения с еврофондовете

19.10.2011 | 16:09
по статията работи:
Нередности има най-вече в селскостопанския сектор. Европейската служба публикува годишния си доклад за 2010 г.
ОЛАФ: България отново води по нарушения с еврофондовете

Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, представи годишния си доклад за разследванията на измами и злоупотреби с пари от еврофондовете през 2010 година.

България отново оглавява класацията с негативен оттенък с 81 разследвания, което е една пета от всичките общо 419, водени от ОЛАФ през миналата година. Най-много са били случаите, свързани с парите, отпускани за селското стопанство - 61, следвани от тези, свързани с външната помощ, която ЕС осигурява за трети страни - 9.6 от случаите са касаели структурните фондове. 

Същевременно произнесените в страната ни присъди за измами и злоупотреби с евросредства са само две за цялата изминала година. Политическият директор на ОЛАФ Никалас Айлет определи това като сериозен повод за тревога относно ефективността на българската съдебна система.

Според експерта голяма част от нарушенията са стари и засягат предприсъединителни фондове в областта на селското стопанство. Сътрудничеството на ОЛАФ с българските власти е на добро ниво, като нередностите се установяват от тях, за разлика от Румъния например, където разследванията са инициирани най-вече от европейски институции.

На второ и трето място в класацията след България се нареждат Италия и Румъния - съответно с 41 и 36 нарушения, предава БНР.

В обобщен вид оперативните дейности на ОЛАФ за 2010 г. изглеждат по следния начин:

  • Били са започнати 225 нови следствени и оперативни случая. В това число влизат 150 вътрешни и външни разследвания и 75 случая на координиране и съдействие. През годината бяха са били приключени 189 следствени и оперативни случая.
  • Средната обща продължителност на разследванията и операциите, включително фазата на оценка, е била 27,9 месеца - най-ниската през последните пет години.
  • Европейската служба е получила 46% от входящата информация от публичния сектор на равнище ЕС и на равнище държави-членки. 52% от информацията са били получени от граждани и от частния сектор, посочват от представителството на ЕК в България.
  • Били са възстановени 67,9 милиона евро в резултат на разследванията на ОЛАФ. Най-големи суми са били възстановени в сектора на структурните фондове (32,9 милиона евро), следвани от земеделието (11,9 милиона евро) и преките разходи (10,6 милиона евро). Към днешна дата са възстановени и още 351,2 милиона евро, свързани със случаи на последващи финансови действия, които са все още в ход.
  • Националните съдилища са осъдили извършителите на измами на общо 125 години затвор през 2010 г. и са наложили финансови санкции в размер на почти 1,47 милиарда евро в резултат на случаи, разследвани от европейската служба.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 24.05   1798 г. – Започва ирландско въстание за независимост от Англия. 1819 г. – Американският колесен параход "Савана" се отправя на път за Европа и става...