Обмислят ДКЕВР да мине към НС

15.08.2014 | 15:15
по статията работи: Мария Стоянова
Според финансовият министър регулаторът трябва да стане независим орган
Обмислят ДКЕВР да мине към НС

Икономическият министър Васил Щонов каза, че Енергийният борд трябва да вземе мерки, така че регулаторут да стане независим орган. По думите му, за да бъде такъв, той трябва да мине към Народното събрание. 

Това предложение е препоръка и на Световната банка. То обаче все още не е реализирано, тъй като политическите партии не се разбраха дали ако е към парламента ДКЕВР ще е на квотен принцип, което пък поставя под въпрос независимостта му.

По отношение на проекта за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ Щонов заяви, че стойността му е 15% от БВП на страната ни и това го прави рисков за нас.

България и след построяването му ще трябва да поеме риск за реализирането на продукцията, заемът е изцяло държавен“, коментира той и допълни, че служебният кабинет ще направи първоначални анализи по въпроса и ще ги предостави на следващото правителство.

Във връзка с „Южен поток” обаче министърът коментира, че там рисковете за разлика от споразумението с „Уестингхаус” са много по-малки за България. Той изрази увереност, че след като се отстранят всички забележки на Европейската комисия проектът ще е полезен за България.

По темата за възможното увеличение на цената на тока, Щонов напомни, че това е работа на регулаторната комисия. В същото време той повтори думите от преди няколко дни на вицепремиера Екатерина Захариева, че дефицита в системата е 3 млрд.лв. и се увеличава всеки ден с по 50-100 млн.лв. Затова, както обясни министър Щонов ще се предприеме комплекс от мерки, така че да се балансира ситуацията.

Още през следващата седмица ще бъде направена първата стъпка по отношение на структурирането на Енергийния борд и очакването е до два месеца той да заработи, коментира служебният министър на икономиката и енергетиката.

Правителството вече обсъжда варианти за осигуряване на средства така, че да се запълни подземното газохранилище в Чирен с необходимите количества природен газ в случай на спиране на доставките от Русия, обясни още Щонов. В момента газохранилището е пълно до 75% и може да осигури доставки за потребителите в рамките на 120 дни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...