Обмисля се дистанционно отчитане на водата във Варна

22.02.2011 | 09:20
по статията работи:
С въвеждането се очаква да бъдат намалени значително загубите на водоснабдителното дружество от злоупотреби
Обмисля се дистанционно отчитане на водата във Варна

Бъдеща стратегия за дистанционно отчитане на водомерите обмисля ВиК - Варна. От нея ще останат доволни както абонатите на дружеството, така и ВиК, защото ще може да хваща крадците на вода от разстояние. За целта обаче варненци ще трябва да сменят водомерите си с нови и модерни. Разбира се, засега това не е задължително условие. Идеята е все още в зародиш, защото водомерите не са притежание на ВиК, а на живеещите в апартаментите. Новите устройства са с чип и подават сигнал при манипулиране на водомера и евентуалното му разкачане, каза за в. „Черно море" Яна Маринова, ръководител на направление „Реализация" към ВиК - Варна.

С въвеждането с дистанционно отчитане се очаква да бъдат намалени значително загубите на водоснабдителното дружество от злоупотреби. Ще отпадне и човешкият фактор при отчитането на средствата за измерване.

Към момента осигуряването на достъп до жилищата е голям проблем. Понякога записването на показанията се пропуска заради отсъствието на гражданите от домовете им, коментира специалистът. За осъществяването на стратегията трябва обаче да се направи разяснителна кампания сред клиентите, тъй като апаратите са положителни за тях, кaза още Маринова.

Един нов и модерен водомер струва около 70 лв. Още през лятото ще бъде заделен канал чрез мобилен оператор, който ще позволява непрекъсната връзка на ВиК - Варна, с водомерите на потребителите.

Първите стъпки за реализацията на иновативната стратегия са положени с обединяването на 1500 абоната в специална VIP група. В нея влизат основно големи потребители и ще се отичат дистанционно. Консумацията на вода на тези фирми формира около 35% от общата консумация, подавана месечно от ВиК. Специално за обслужването на абонатите от VIP групата е сформирано отделно звено „Ключови клиенти". То е натоварено със задачата да обслужва випаджиите. Ще се упражнява интензивен контрол върху консумацията, отчитането и плащането на сметките от страна на членовете на VIP групата. Те ще получават всеки месец лично от обслужващия ги служител фактурите за ползваната услуга. Абонатите от VIP групата ще получат водомери с дистанционно отчитане от ВиК - Варна, тъй като старите апарати били тяхна собственост.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 03.12   1557 г. – В Единбург (Шотландия) е подписана Конгрегация на Бог, с което се узаконява Реформацията и създаването на презвитарианска църква. 1586 г. – В Англия...