Оборотът на Софийска стокова борса през 2017 г. се е увеличил 4 пъти

08.01.2018 | 16:25
по статията работи: econ.bg
Оборотът на Софийска стокова борса през 2017 г. се е увеличил 4 пъти
Снимка: БГНЕС

Оборотът на Софийска стокова борса се е увеличил 4 пъти за 2017 г., в сравнение с 2016 г. – от 66 488 607 лв. до 266 030 197 лв., а броят на сключените сделки са нараснали внушително до 704 броя спрямо предишната година.

Отказано ни е да участваме в търговията с ток, за съжаление. Това заяви изпълнителният директор на Софийска стокова борса Васил Симов, предаде БГНЕС.

За нас този показател не е силен, но все пак е показателен за статистиката, добави Симов. Причината за това увеличение на търговията е следствие от активността на търговците, подчерта той. Най-после успяхме да се обединим с другата голяма борса - Българска стокова борса и вече двете борси работят обединени, припомни Симов, според когото този фактор също е повлиял за увеличението на оборота. За поредна година се утвърждава тенденцията на пода на ССБ АД да се сключват основно сделки в кръг „Нехранителни стоки” и в частност - горива и нефтопродукти.

Относителният им дял нараства и с това следва практиката на световните стокови борси, на които се търгуват основно енергоносители, химикали, метали, дървен материал, тъкани и др. В кръг „Нехранителни стоки” през 2017 г. бяха сключени 694 броя сделки на обща стойност 256 105 236 лв., което представлява увеличение спрямо предходната година с 3.9 пъти. А оборотът на кръг „Хранителни стоки” бележи ръст от 11 пъти и е с общ оборот от 6 385 790 лв. През годината се наблюдаваше намаление в цената на суровото слънчогледово олио на борсата в Ротердам, а в България цената на литър без ДДС намалението е с около 7%.

Падна на нашия пазар и цената на бялата рафинирана захар в пакети от 1 кг- от 1.29 лв. до 1.09 лв. Същата тенденция имаше и при брашното- от 0.68 лв. в началото на годината за кг до 0.65 лв. без ДДС – в края на годината. Цените на пшеницата бяха стабилни през миналата година и се движиха в един коридор около 180 долара за тон, имаше рекордно производство в добива, заяви Антонина Белопитова, също изпълнителен директор на ССБ.

В момента увеличението е минимално, от 4-5%, което не е от голямо значение, добави тя. Нашите конкуренти в износа са Русия и Украйна. При тях също нямаше големи флуктуации на цените – около 190-200 долара за тон. У нас завършихме годината с около 300 лева за тон. Агресивен е износът и ще продължи да бъде агресивен, защото в Русия има рекорден добив на пшеница и е на първо място в света, САЩ са вече на трето място, коментират експертите. Цената на царевицата също стабилизира цената си- около 160-170 долара за тон на международния пазар, появи се търсене и на биоцаревица през изминалото лято, появиха се и продавачи от България, което е окуражаващо, смята Белопитова.

При нехранителните стоки цените на горивата - 97% от общия оборот в този кръг – неизменно следваха посоката на цената на суровия петрол: в началото на годината беше 57 долара за барел, мина през най-ниската стойност от години насам през месец юни от 45 долара и достигна 66 долара за барел, т.е. увеличението е от 16% за годината, уточни Белопитова. Активно се търгуваха и химикалите и химическите продукти, която формира 1.31% от борсовия оборот, на стойност 3.342 млн. лв. Тук са различни видове масла, греси, смазки, антифриз, спирачна течност. За поредна година се търгуваше групата на металите и металните отпадъци, които са на трето място.

Групата на промишлените изделия и оборудване формира 819 169 лв. от оборота на кръг „Нехранителни стоки”. През миналата година се търгуваха дърва за горене на цени през януари 70 лв. за куб.м., а през декември - 125 лв. Въглищата също повишиха цената си - от 254 лв. за тон през януари до 292 лв. за тон през декември 2017 г. Готови сме да помогнем на търговията с ток, защото държава и борса са несъвместими понятия, не виждам свободно участие на всеки засега.

При наличието на КЕВР, при положение че те регулират цените, за каква борса става дума, запита Симов. Засега ни е отказано участие в търговията с ток и затова тя не минава през нас, за съжаление, подчерта той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 04.01   870 г. – На Осмия вселенски събор в Константинопол е призната автокефалността на Българската православна църква. 1152 г. – Фридрих I Барбароса е избран за...