Образувано е дело за обявяване на ВМЗ-Сопот в несъстоятелност*

15.01.2013 | 14:04
по статията работи: Петър Чернев
Премиерът поиска 700-800 души в комбината да бъдат съкратени
Образувано е дело за обявяване на ВМЗ-Сопот в несъстоятелност*

700-800 работници от ВМЗ-Сопот да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав. Tова е разпоредил на ресорните министри премиерът Бойко Борисов.

Пред Дарик радио в коментар за ескалацията на протестите в града той добави: „Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов да отиват и по програмите за заетост 700-800 човека трябва да бъдат съкратени и да минат по програма на социалното министерство. Иначе приблизително 100 000 лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод".

В Пловдивския окръжен съд е образувано търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на „Вазовски машиностроителни заводи” (ВМЗ) ЕАД по молба на „Механичен завод – Девин” АД. Това съобщиха от агенция "Фокус", позовавайки се на информация на съда. Делото е насрочено за 21 януари от 14.00 часа и ще се разглежда при закрити врата.

Междувременно стана ясно, че синдикалните ръководства във ВМЗ-Сопот и централите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ настояват за публичност на параметрите в офертата на единствения кандидат-купувач „Емко“ ЕООД. Синдикалните структури разполагат с информация, че цената, предложена от „Емко“ ЕООД, е 1 лв. Това стана ясно от съобщение на пресцентровете на двата профсъюза.

Разписаните ангажименти в Раздел ІІ на колективния трудов договор (КТД) – трудова заетост, квалификация и преквалификация, не са основна пречка за сделката. Това е така защото синдикална закрила съгласно чл. 15 от КТД имат членовете на синдикалните ръководства в дружеството, а разписаните ангажименти на работодатели и синдикати при обстоятелства, които налагат масови уволнения, са съгласно Кодекса на труда.

"Ако до вчера говорехме за това да избегнем забавянето на заплатите във ВМЗ-Сопот, то днес вече трябва да говорим за това дали изобщо ще има заплати”. По този начин министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира в сутрешните часове пред "Нова телевизия" провала на приватизацията на оръжейния завод.

Според министъра, за да се спаси завода, трябва да бъдат съкратени част от служителите му. Те ще получат работа по програмите за заетост на социалното министерсто. "Хората, които ще се освобождават от работа, ще бъдат наемани по програмите на министър Тотю Младенов. Това е уговорено", обеща Добрев.

Коментара на президента Росен Плевнелиев около ситуацията в завода може да прочетете тук.

*Информацията е допълнена в 16.30 ч.

Оцени статията:
4.50/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...