Обръщение на премиера Сакскобургготски към българския народ

03.03.2004 | 17:46
по статията работи: econ.bg

 

"Уважаеми сънародници,

Днес, трети март – денят на нашия национален празник, е ден на гордостта, че сме българи.

На тази тържествена дата нека да си спомним, че историята ни учи на много неща, но може би най-важната поука за всички народи е, че няма по-скъпо нещо от свободата и демокрацията. За тях са се водили много битки. За българската свобода загинаха хиляди руски, румънски и финландски войници, но както пише Иван Вазов – тази свобода не дойде даром. През дългите години на борби и въстания българите доказаха на света,че знаят как се умира за Родината, показаха, че заслужават свободата и независимостта си. Ако направим аналогия - тогава в първите десетилетия след Освобождението, българите минаха през тежък преход на изграждане на държавността, на институциите, на утвърждаване на демократичните ценности, работиха за напредъка на Родината, стремяха се към гражданска чест и достойнство. Онзи преход преди повече от век бе труден, но успешен.

Труден е и сегашният български преход, който гражданите на България, понасят на собствените си плещи. Но отново ще се обърна към патриарха на българската литература Иван Вазов – най-трудното е на края – когато победата вече е видима. Знаели са го опълченците на Шипка, знаели са го героите на Плевен, София и Шейново. Знаели са го и не са пожалили нищо, за да направят решаващата крачка към победата.

Днес също ни предстои да направим решаващата крачка, за да реализира България поставените си цели. До месец ще ни приемат в НАТО, до края на годината имаме готовност да приключим преговорите по присъединяване към Европейския съюз. На прага сме да станем част от обединения на държави, където властват разумът, прогресът, благоденствието. И този път, ние българите, нищо не получаваме даром.

Преди да се спра по-подробно на този въпрос и на програмата на правителството, бих искал да се обърна към нашите сънародници, които изпълняват мисиите си в Албания, Афганистан, Босна и Ирак, към емигрантите в чужбина, и да им кажа: "Ние сме с вас!" В този ден на национална гордост ние знаем, че понякога ви е тежко, но искам да ви уверя – България мисли за вас. Героите на миналото научиха българите да не оставят българи в беда, където и да се намират по света. Това е било и моя мисия през 50-те години изгнание – да подкрепям българите, изпаднали в нужда.

Но нека днес да говорим за победите на България, за уникалността на страната и народа ни, за голямата ни любов към тази земя.

За национален празник се избира обикновено денят на най-голямата победа за една нация. В хилядолетната ни история ние имаме много големи победи, които ни дават поводи да бъдем горди като българи. Но аз искам да погледнем живота днес, защото и в него има много малки победи, които носят самочувствие за нацията ни.

Победа е, че успяхме да покажем нашите красоти и гостоприемството си на Европа и днес ние сме сред предпочитаните туристически дестинации.

Голяма победа е, че нашите младежи спечелиха първо място на Математическата олимпиада в Токио през миналата година. Те влязоха в световните новини, а най-големите университети се надпреварват да привлекат всеки един от тях.

Нашите ученици са пети в света по научни познания и единайсети – по математика. България разполага с 20 000 специалисти с висше образование в сферата на информационните технологии, което отнесено към броя на нашето население нарежда страната на трето място в света.

Не случайно многократно съм казвал "Хората са богатството на България".

Уважаеми сънародници,

Бих искал да подчертая нещо, което смятам за изключително важно и което споделих с народните представители в началото на политическия сезон.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...