Общините вече ще могат да стартират процедури за финансово оздравяване

03.02.2016 | 14:28
по статията работи: econ.bg
Около 20 кметства в България са в изключително тежко състояние
Общините вече ще могат да стартират процедури за финансово оздравяване
Снимка: Thinkstock/Guliver

Общините ще могат да откриват процедури за финансово оздравяване и да се предприемат мерки за постигане на финансова устойчивост и стабилност на местните финанси. Това става възможно, след като на днешното си заседание правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за публичните финанси. Плановете могат да включват вдигането на данъци и местни такси.

В законопроекта са дефинирани условия, наличието на които показва до каква степен общините са с финансови затруднения. Когато се установи, че са налице три или повече от условията, е предвидено кметът на общината да уведоми общинския съвет, че общината се намира във финансово затруднение и да предложи на общинския съвет откриване на процедура за финансово оздравяване. Предвидено е общинският съвет с решение да открие такава процедура, да възложи на кмета на общината да изготви план за оздравяване и да проведе публично обсъждане на плана с местната общност. След това общинският съвет с решение определя срока на процедурата за финансово оздравяване (от една до три години) и приема плана за финансово оздравяване.

В законопроекта е предвидено бюджетът на община с открита процедура за финансово оздравяване да се съгласува предварително с министъра на финансите и да се разглежда от общинския съвет заедно със становището на министъра. Временните безлихвени заеми за целите на изпълнение на плана за финансово оздравяване на общини се отпускат при условия, определени от министъра на финансите, със срок на възстановяване, който не може да бъде по-дълъг от срока на процедурата за финансово оздравяване.

Процедура по финансово оздравяване ще могат да стартират общини с риск от наличие на необезпечени задължения, което от своя страна е свързано с увеличение на дефицита по техните бюджети. Необходимостта от финансово оздравяване на общини с финансови затруднения е израз на усилията за ограничаване на негативните ефекти върху бюджетната позиция и върху местната общност, като се предлагат възможности за реализиране на допълнителни мерки в приходите и разходите при съобразяване с рисковете за увеличаване на просрочените задължения.

Със законопроекта се предлагат и други промени, които поясняват и отговарят на поставени в периода на действие на Закона за публичните финанси въпроси относно прилагането на определени разпоредби.

С преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат и промени в други закони с цел тяхното синхронизиране съобразно принципите, правилата и терминологията, заложени в Закона за публичните финанси.

По думите на финансовия министър Владислав Горанов около 20 общини в България са в изключително тежко финансово състояние и ще имат необходимост от финансово оздравяване. От вторник Велинград е със запорирани сметки и не може да обслужва плащанията си към училища и детски градини.

Общо просрочените задължения на общините са около 160 милиона лева. При одобрен оздравителен план държавата ще може да ги подпомага с безлихвени заеми.

„От гледна точка на операции по финансиране, тъй като предвиждаме отпускането на заеми, може да се разпростираме, докъдето правителството има ликвиден буфер, тоест до размера на фискалния резерв, информира Българско национално радио. Разбира се, едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми, но със сигурност има общини, които обективно в момента не могат да изпълняват функциите си.

Обикновено огромните финансови проблеми стават ясни след местни избори“, допълни Горанов.

В момента най-сериозно е състоянието на Видин и Сливен. Горанов обясни, че не могат да се финансират нито детските градини, нито училищата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...