Общините искат двойно по-големи бюджети до 2020 г.

30.05.2014 | 13:59
по статията работи: Георги Георгиев
Стратегическа цел на НСОРБ е делът на общинските бюджети да нарасне до 11.8 на сто в БВП
Общините искат двойно по-големи бюджети до 2020 г.

Делът на общинските бюджети в брутния вътрешен продукт (БВП) да нарасне от 5.2 на сто, колкото е сега, до 11.8 на сто през 2020 година е стратегическа цел на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ).

Това съобщи заместник-изпълнителният директор на неправителствената организация Емил Савов на Седемнадесетата национална среща на финансистите от общините в черноморския комплекс "Албена".

Според стратегическия план на НСОРБ през новия програмен период българските общини трябва да придобият типичните за Европейския съюз характеристики на модерното местно самоуправление, като бъде постигнат баланс между права, отговорности и ресурси.

В следващите години делът на общинските разходи в общите публични разходи трябва да се увеличи до 24 на сто. Сега този дял е 15.4 на сто и няма ресурс за поддържане на общинските пътища, за жилищна политика, за здраве, за реконструкция на градската среда, посочи заместник-изпълнителният директор на сдружението.

Той допълни, че съотношението между местни и делегирани услуги в общините, което сега е 40 към 60, през новия програмен период трябва рязко да се промени до 80 към 20.

Целта е сегашните делегирани услуги да станат местни. НСОРБ ще следва стратегията и на увеличаване на дела на общинските инвестиции спрямо общите публични инвестиции от 25 на сто, колкото е сега, до 70 на сто през 2020 година.

Инфраструктурата, която хората ползват през 90 на сто от живота си, е общинска и инвестиционният ресурс трябва да се харчи на местно равнище, посочват от сдружението. На националната среща днес се очаква да бъде учредена експертна мрежа на общинските финансисти. На форума, който продължава и утре, представителите на местната власт ще дебатират как да намалят финансовия риск при изпълнението на европейски проекти през новия програмен период.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 16.01   27 г. пр.н.е. – Сенатът на Римската империя удостоява за първи път с титлата Август императора Гай Юлий Цезар Октавиан. 927 г. – Кордоба (в дн. Испания) е...