Общини по морето модернизират канализациите си с европари

06.08.2012 | 11:01
по статията работи: Лили Бончева
Министър Нона Караджова ще подпише два договора за изграждане на инфраструктура за питейни и отпадъчни води на общините Созопол и Несебър
Общини по морето модернизират канализациите си с европари
Снимка: Булфото

Проектът за воден цикъл на Созопол ще получи безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013" (OПОС). По-късно днес (6 август) се очаква министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на община Созопол да подпишат договор за парите.

Стойността на проекта е 77,4 млн. лева. Очаква се с осъществяването му община Созопол да подобри състоянието на остарялата си ВиК мрежа и да изгради пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ), която би трябвало да може да обслужва 65 хиляди жители.

Около 6 хил. домакинства ще бъдат присъединени към новоизградената водоснабдителна мрежа. След пречистване на отпадъчните води в станцията се очаква прекратяване на замърсяването на Черно море.

Утре (7 август) се очаква в сградата на община Несебър министър Караджова и кметът на курортния град Николай Димитров да подпишат договор за безвъзмездна финансова помощ за проект „Събиране, пречистване и отвеждане на пречистените отпадъчни води от агломерация Несебър – Слънчев бряг – Равда” по ОПОС на стойност 98 млн. лв.

Проектът е свързан с разширението и модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води в Равда, която пречиства отпадъчните води на Несебър, курортните комплекси Слънчев бряг и Св. Влас, с. Кошарица и Равда, както и на селищата Каблешково, Ахелой и Тънково.

Проектното предложение е втори етап на инвестиционния проект за пречистването на отпадните води на агломерацията  Несебър - Слънчев бряг – Равда. По първия етап община Несебър е изпълнила проект по техническа помощ за „Изработване на инвестиционен проект в две фази – идеен и технически за изграждане на ПСОВ за пречистване на отпадъчни води, к.к. Слънчев бряг – Несебър”.

Отново утре ще бъде направена и първа копка в кв. "Горно Езерово", община Бургас, по интегриран проект за управление на питейни и отпадъчни води. Проектът е за цялостно изграждане на канализационна мрежа и ПСОВ в зона кв. Горно Езерово, чрез което ще бъде осигурено пречистване на генерираните отпадъчни води от територията на района.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 02.05   455 г. – Вандалите нападат, превземат и плячкосват Рим в продължение на 2 седмици. 575 г. – Започва понтификата на папа Бенедикт I. 657 г. – Свети...