Общинските съветници от БСП искат вдигане на данъците в София

17.01.2017 | 17:30
по статията работи: econ.bg
Заложеният от ГЕРБ проект предвижда бюджет от 1.257 млрд лева, което е с почти 10 млн. по-малко от 2016 г.
Общинските съветници от БСП искат вдигане на данъците в София
Снимка: под лиценза на creative commons

Общинските съветници от БСП в София искат увеличаване на данъците за недвижимите имоти и автомобилите. Това каза общинският съветник от групата на социалистите Милка Христова. По-рано днес от БСП съобщиха, че столичните общински съветници са поискали увеличение с 38 млн. лева на бюджета за 2017 г. Заложеният от ГЕРБ проект предвижда бюджет от 1.257 млрд лева, което е с почти 10 млн. по-малко от 2016 г.

Според социалистите средствата следва да бъдат разпределени в секторите "Образование", "Здравеопазване", "Социално осигуряване, подпомагане и грижи", "Жилищно строителство", "Опазване на околната среда", "Почивно дело, култура и религиозни дейности", "Култура" и "Отбрана и сигурност". 

Христова посочи, че средствата "могат да бъдат осигурени с по-добро събиране на таксите, данъците и наказателните постановления, както и с увеличение на данъка върху автомобилите". От думите ѝ се разбра, че заложеното в предложението увеличение е с 5%. Това би донесло с 5.5 млн. лв. повече в касата на Столичната община, са изчислили съветниците от БСП.

Друг начин, с който да се повишат постъпленията в бюджета, е повишаването на данъка за собственoст на недвижимо имущество. Причината за това е "строителният бум в последните години", като от общинската група на БСП предвиждат с 4 млн. лв. повече, ако тези такси бъдат увеличени, каза още Милка Христова. Тя не коментира колко точно е предложено да се повиши данъкът сгради. Според групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) събираемостта на таксите за ползване на търговски обекти и общинска площ също може да бъде повишена с 20%, което означава в общинския бюджет да дойдат допълнителни 1 млн. лева. "Почти няма събираемост на глобите, налагани в градския транспорт, което също значително ощетява общината", добави Христова.

Предложението на столичните общински съветници включва и 9 млн. лева повече за ремонти на вътрешноквартални улици. С 6 млн. лв. пък трябва да бъде започната програма за проектиране и изграждане на общински жилища. Според социалистите това се налага "предвид хилядите чакащи социално слаби и млади семейства за настаняване". Предлагат се и 5 млн. лв. за строителство на нови детски градини и ремонт на съществуващи, защото според социалистите местата в София не са достатъчни. През 2017 г. Столичната община ще започне изграждането на 4 нови общински детски градини в районите, в който е отчетена сериозна необходимост от тях – "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Младост" и "Драгалевци".

Общинските съветници от БСП предлагат още порциите храна в детските градини да бъдат увеличени с 10%, което ще струва допълнителни 1,5 млн. лв.

По 500 хил. лева пък трябва да бъдат дадени от Столичната община за ремонт и поставяне на огради на дворове на училища. Според БСП така ще се повиши сигурността в учебните заведения. Част от средствата е предвидено да се използват за организиране на екскурзии с цел отдих на ученици с отличен успех или такива от социално слаби семейства.

Социалистите предлагат също в общинските училища да бъдат разкрити лекарски кабинети, в които да се преглеждат учениците. Това би струвало 700 хил. лв. В предложението са предвидени и 2.5 млн. лв. за ремонт и закупуване на апаратура за диагностични-консултативни центрове и медицинските центрове.

Проектът за бюджета на Столичната община е внесен на 9 януари и се очаква да бъде гласуван на следващото заседание на СОС на 26 януари. Тогава ще бъде гласувано и предложението на общинските съветници от БСП, което днес се обсъжда на първо четене в комисията по бюджет и финанси.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 15.11   1315 г. – В борбата си за независимост войските на новосъздадената Швейцарска конфедерация побеждават австрийската армия в битката при Моргартен. 1533 г. – В...