Обявени за плащане с европейски пари парцели у нас пустеят

11.11.2009 | 17:37
по статията работи:
В Годишния отчет на Европейската сметна палата се съдържат резерви по отношение на разходите по програма САПАРД
Обявени за плащане с европейски пари парцели у нас пустеят

Обявени за плащане с европейски пари парцели у нас пустеят. Това е открила Европейската сметна палата в годишния си доклад за 2008 г., заяви днес Надежда Сандолова, член на Европейската сметна палата, при представянето на доклада в парламента по време на съвместно заседание на комисията за бюджет и финанси и комисията за външна политика и отбрана, предаде БГНЕС.

От 34 проверени на принципа на извадката парцела в страната, обявени за плащане от общинските служби на Министерство на земеделието по схемата за единно плащане на площ, за 12 е установено, че са обрасли с храсти и дървета, не са годни за селскостопанска дейност, а част от земята е използвана за складиране на отпадъци.

Изводите са част от общата оценка на системите за управление и контрол по глава Пета, която касае разходите за земеделие и природни ресурси.

Въпреки че страната ни е в "червената зона" на оценката, която се определя като неефективна, добрата новина е, че България има напредък по отношение на преодоляване на недостатъците и й се гласува доверие.

Забележките отчитат, че регистрираната в системата за идентификация за земеделските парцели допустима площ е ненадеждна и не се отразява върху площта, за която е одобрена и изплатена помощта. Недостатък е, че чрез заявленията подадени от едно физическо лице или община за земя, на практика земята се обработва от други хора. Отчетено е, че кравите у нас не пасат в определени парцели, както е в Европа, а го правят на номадски принцип, което създава усложнения при финансирането на площите.

Годишният отчет съдържа резерви и по отношение на разходите по програма САПАРД, както и по отношение на мерките за развитие на селските райони.

В доклада си Европейската сметна палата разпространява две основни послания: препоръчва се опростяване на някои от системите и правилата при усвояване на европейските средства, както и да се обърне изключително внимание към системите за контрол и управление във всяка една страна членка на ЕС.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първо печатно издание на Петокнижието. 1556 г....