Овладяват последиците от наводнението в Хасковско

11.02.2012 | 11:02
по статията работи: Ралица Стоянова
В седем области обстановката остава усложнена
Овладяват последиците от наводнението в Хасковско
Снимка: Булфото

Обстановката в някои области на страната остава усложнена. Това са Хасково, Кърджали, Смолян, Силистра, Пазарджик, Стара Загора и Видин, информират от пресцентъра на МВР. Оранжев код за опасност поради ниските температури е въведен в Северна България.

Продължават усилията за ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково. В с. Бисер, са отводнени 3 жилищни сгради и една обществена. От тинята са изтеглени 4 автомобила, разчистени и нарязани са около 30-40 куб.м. дърва. Монтирани са 5 фургона, 5 постройки се изсушават. Щетите от наводненията се оценяват и описват от комисии. Възстановителни работи, отводняване на жилищни и обществени сгради, изсушаване на помещенията със специална апаратура, описване на щетите продължават днес в с. Бисер, в Свиленград и в Хрманли. Организирана е охраната за недопускане посегателства върху имуществото на пострадалите.
 

Жертвите от наводнението са 10. Продължава издирването на още трима души, изчезнали при бедствието, те са от с.Малки воден, община Маджарово и от с. Иваново, община Харманли. Ще продължи възстановяването и укрепването на дигите на река Марица в района на Свиленград.

Пътната обстановка в област Хасково се нормализира, пътищата са проходими при зимни условия, като на места са възможни заледявания. Затворени са пътищата Свиленград – Тополовград и Харманли – Тополовград – за товарни автомобили, леки се пропускат с вериги и Свиленград – гр.Любимец, стария път е непроходим, възможно е преминаване по главен път Е-80.

На язовира при с. Елена са изпратени сили от Областното управление "ПБЗН”, Напоителни системи и представители на местната власт. Извършва се контролирано изпускане на водите, като се разчистват отводнителните канали и се предприемат действия по укрепване на дигата. Създадена е организация за оповестяване на населението от с. Бисер при нужда. Нивото на р.Марица се нормализира, водата от наводнения кв. Гебран, Свиленград се оттича, двете гранични КПП-та са отворени.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Контролирано се изпуска вода от язовирите "Ивайловград”, "Студен кладенец”, "Боровица”, "Камчи” и "Ясна поляна”. Продължава контролирано освобождаване на обем и в язовирите "Тракиец”, "Г. Трайков и "Йовковци”. Дадени са предварителни указания за понижаване на водните нива в потенциално опастните язовирите. Организирано е постоянно наблюдение за състоянието им.

През изминалия ден нивото на река Тунджа при гр. Ямбол достигна 267 см при критично ниво 590 см, а при гр. Елхово – 240 см при критично ново 368 см. По реката има ледоход и очакванията са за по-голямо замръзване, което би довело до заприщване и разлив. Създадена е организация за постоянно наблюдение в критичните точки и за поддържане на готовност за своевременно реагиране.

Все още в 25 населени места (села и махали) на територията на области София (Костинброд), Смолян (Баните, Неделино), Силистра (Силистра и Дулово), Ст. Загора (Мъглиж), Кърджали (Джебел, Момчилград и Крумовград), Видин, Пазарджик (Велинград) и Хасково, е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост.

Получена е изпратената помощ от Полша (2000 кв.м. геотекстил за диги) и Румъния (80 000 чувала за пясък) разтоварени съответно в Пловдив и Русе. Очаква се поетапно да пристига помощ чрез Механизма на ЕС за Гражданска защита. От Италия - 20 зимни палатки и от Белгия - 80 000 чувала за пясък. Създадена е необходимата организация за посрещане и съпровождане до местата за разтоварване.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 07.08   626 г. – Завършва десетдневна аварска обсада на Константинопол, в която участват славяни, прабългари и други народи. 936 г. – Отон I става германски...