Огнян Донев и Любомир Павлов са обвинени за пране на пари 4

12.06.2012 | 15:00
по статията работи: Елица Елефтерова
Наложена им е мярка за неотклонение парична гаранция от 50 000 лева
Огнян Донев и Любомир Павлов са обвинени за пране на пари

На Любомир Павлов и Огнян Донев, които са съсобственици на "Медийна група България холдинг" са повдигнати обвинения за документна измама и пране на пари. Медийната група издава вестниците “24 часа” и “Труд”.

Любомир Павлов е управител на "Медийна група България - холдинг" и председател на Съюза на издателите в България. Огнян Донев е изпълнителен директор на "Софарма" и председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Обвиненията срещу Павлов са 3 - пране на пари, документна измама и невярно документиране. Обвинението срещу Донев е единствено за пране на пари. И на двамата е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 50 хил. лв. По-рано през деня и двамата посетиха Националната следствена служба, придружени от адвокатите си.

До делото срещу Павлов и Донев се стигна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург. Двамата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Обвинението 

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че чрез четири документа с невярно съдържание Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи чуждо имущество - 44% от акциите медийната група.

"Впоследствие 40% от придобитите преди това общо 83% дяловете са били върнати обратно на Любомир Павлов и това според нас е пране на пари", каза говорителят на прокуратурата на Софийска градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова. Тази сделка е направена с имуществото, което е придобито чрез документната измама обясни Арнаудова.

Според прокуратурата Любомир Павлов е заявил и неверни обстоятелства пред длъжностно лице по регистрацията в Агенцията по вписванията. "Декларирал истинността на приемането от Общото събрание на съдружниците на  "Медийна група България холдинг" на депозиран документ, който е бил наречен Дружествен договор на дружество с ограничена отговорност от 27 март", обясни тя.

Арнаудова не вярва да са давани пари на наблюдаващия прокурор по делото Момчил Георгиев, какъвто намек направи по-рано днес Любомир Павлов. "В прокуратурата няма и сигнал за такова нещо. Ако има, той ще се провери", обеща тя.

По делото не са използвани СРС-та. В момента в обвинението има сигнал обаче за записа, в който според публикациите в печата говори Любомир Павлов. Проверка по него прокуратурата ще възложи на ДАНС. "Той сигнализира за тези разговори, които са изтекли в медийното пространство дали представляват СРС-та, дали е бил обект на подслушване или се касае за някаква друга злоупотреба с права", каза Арнаудова, за да обясни какво съдържа сигналът на Павлов.

Реакциите на обвиняемите

“Изглежда инвестицията, която е направена, не е особено ефективна. Не знам, може би 1 милион са били малко пари. Обвинението е смехотворно", коментира Павлов. Той подчерта, че нещата са тръгнали от подписи на Христо Грозев.

"Не ни дадоха експертизите, но по принцип моята информация, която аз получих е, че подписите са си негови. Този въпрос ще го разследваме и ние смятаме да сезираме прокуратурата за набеждаване", каза Павлов.

По думите му е имало две тройни експертизи и една частна експертиза. "Ние имаме една частна експертиза, която чакахме до този момент и ще си я публикуваме", обясни той.

"Никакви детайли не мога да ви кажа, защото не съм се запознал с материалите. Това, което е смехотворното, е защото се твърди, че подписите не са негови или са негови. Нашето мнение е, че подписите са изцяло негови. При това положение просто е смехотворно", коментира Павлов.

Той смята, че е станал клиент на прокуратурата заради жалбата на Съюза на българските издатели. "За съжаление това, което ме предупредиха доста преди срещата в Брюксел е, че ако подадем жалба, ще се случи това – и то се случи", каза Павлов. Покупката на двата вестника е прането на пари. Това се е оказало след разследването, коментира Павлов.

"Да, така се оказа, през Търговския регистър. Оказа се, че някои хора изглежда не знаят какво означава това. Може би трябва да си довършат обучението. Но така или иначе за съжаление се потвърди и едно от имената, които бяха споделили с мен. Това е на прокурор Момчил Георгиев", каза Павлов. Той обясни, че този прокурор е утвърдил мярката.

Преди него в следствието пристигна за разпит и Огнян Донев заедно с адвокатката си Даниела Доковска. След около 40 минути Огнян Доков излезе от следствието, придружаван от адвокатите Ина Лулчева и Даниела Доковска, но не коментира нищо – за какво е бил извикан и дали има повдигнати обвинения. Адвокат Даниела Доковска препрати въпроса към прокуратурата.

Павлов и Грозев да спрат да се "цакат"

Любомир Павлов е предлагал на Христо Грозев да спрат да се "цакат" и той да върне парите, които са били инвестирани в медийната група, разказа Христо Грозев. “Преди около месец и половина имах една среща с господин Любомир Павлов по негово настояване. Той ме срещна на улицата и пожела да си разменим няколко думи.

Предложението от негова страна тогава беше, цитирам думите му, да си оттеглим взаимно обвиненията и той да ми върне парите, които ние сме инвестирали в "Медийна група България" и да се разберем от тук нататък да не си пречим, обясни Христо Грозев. 

Обвиненията на Валерия Велева

ДАНС са се самосезирали, за да разследват Любомир Павлов за търговия с влияние и рекет срещу държавата, коментира журналистът Валерия Велева, заместник-главен редактор на в. „Преса”, пред ТВ 7.

Тя обясни, че от ДАНС са иззели записа с разговор на Любомир Павлов, официално, за да могат по силата на техните правомощия да го прослушат и да се установи дали той е манипулиран, както твърди Павлов.

“Бях сигурна, че ще се стигне дотук, от информацията, с която разполагам още от преди една година и начина, по който бяха купени двата вестника. Във в. „Преса” и в. „Тема” излезе дълга поредица, „Лакомниците”, в които всички техни действия, прекрачващи закона (на Любомир Павлов и Огнян Донев) – бяха описвани много подробно, от последните 20 години – като лице на СДС и т.н.", каза тя.

“Днес може да кажем добра дума за прокуратурата, добра дума за следствието. Въпреки изключителния натиск, на който са били подложени – и следствието, и следователите, и ръководителите на следствието, и прокуратурата, до най-високо ниво, те си свършиха работата. Публикуваните в „Преса” разговори показват до какво ниво Любомир Павлов се е опитвал да оказва рекет в държавата, срещу държавни институции, за да не се стигне до този момент, който очакваме”, коментира Велева.

"Любомир Павлов за тези 20 години винаги е успявал да се измъкне; успя да се измъкне за източването на Общинска банка; винаги се измъква", каза Велева. "Сигурна съм, че те ще обжалват, и е нормално, и в по-горна инстанция това обвинение може да се пропука, да намери съответните хора, които да го свалят (Апелативна прокуратура, Апелативен съд – нека да кажем кой е шеф на Апелативния съд и какви са връзките с Огнян Донев, със „Софарма”)", коментира Велева.

Тя заключи: "Любомир Павлов купи тези медии с две цели – едната – да си върне на Костов, другата – да си върне на Георги Първанов, защото Първанов не му даде лицензи за телевизията, докато беше президент. Третата цел – да създаде политически проект, който да наложи Огнян Донев за премиер".

Източници: Агенция "Фокус", БГНЕС 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

luba lubova 12.06.2012 | 13:16
Дано този път не успеят да се измъкнат от закона. Не може парите и властта винаги да побеждават. Време е обществото и важни сектори като здравеопазване и медии да бъдат освободени от тези мафиоти Донев и Павлов.
Borislav Tomov 12.06.2012 | 13:54
Ако записът беше изфалшифициран Павлов нямаше да е толкова притеснен.Ясно е, че е хванат в крачка, независимо дали тези, които са го направили са имали право или не.И с 50 000 пак слабо се размина, а трябваше да е по-зле.
Eliza Doneva 12.06.2012 | 15:17
Смехотворно било обвинението, на Павлов не му ли е ясно, че който се смее последен се смее най-добре.Да се смее сега, че после ще му се плаче, като потвърдят винността му, което е неизбежно, освен ако не извади някоя тлъста пачка, но тогава да му лепнат и корупция и подкупничество и съвсем ще цъфне и върже.
Todor Hristov 13.06.2012 | 08:56
Много се изложиха и Павлов и Донев.Дето има една приказка-дай на селянина пари и власт и му гледай сеира.Алчни хора излязоха и сега прескъпо ще си плащат за грешките.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...