Ограмотяват и квалифицират младежи с 81 млн. лв.

10.12.2013 | 11:47
по статията работи: Десислава Маданска
40 000 младежи ще бъдат обучени да започнат работа догодина
Ограмотяват и квалифицират младежи с 81 млн. лв.

Специална инициатива за младежи, които са отпаднали рано от училищата, влиза в сила от догодина. Националният правителствен план предвижда близо 81 млн. лв. да бъдат похарчени за откриване, ограмотяване, квалифициране и намиране на работа nа подрастващите на възраст до 29 години.

Планът предвижда инициативата да се финансира както с евросредства, така и с пари от националния бюджет. Предстои документът да бъде защитен от правителството до края на годината пред Европейската комисия, информира в. „Труд“.

Целта на инициативата е около 40 000 младежи да бъдат обучени и да започнат работа догодина.

Припомняме, че по данни на европейската статистическа служба Евростат младежката безработица в България за първите девет месеца на годината е средно 28,3%. Това е с над 5 процентни пункта над средното ниво за Европейския съюз (ЕС). В същото време около една трета от младежите у нас нито учат, нито работят.

Три министерства, сдружението на общините, синдикати, работодатели и неправителствени организации ще отговарят за издирването, обучението, квалификацията и намирането на работа на младежите.

Идеята е образователното министерство да казва на социалното кои са младежите, напуснали преждевременно училище. Информацията ще се предава на посредниците в бюрата по труда, които трябва да стигнат до всеки безработен и да го убедят да се регистрира на трудовата борса, за да се възползва от възможностите за обучение и работа.

От своя страна общините ще дават информация за младежите, които никога не са ходили на училище и с всеки от подрастващите ще се работи индивидуално.

Инициативата предвижда още да се създаде система за „ранно предупреждение за младежи с високи рискове от отпадане от образователната система”. За да могат подрастващите да бъдат задържани в училище, ще се въведат по-гъвкави форми на обучение – дистанционно, индивидуално, самостоятелна подготовка.

 

Като цяло в Европейския съюз безработицата е най-ниска в Германия и Австрия. Най-много хора без препитание има в Гърция, Испания и Хърватска.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...