Одобриха договора за Европейския стабилизационен механизъм

24.01.2012 | 09:07
по статията работи: Ралица Стоянова
ЕСМ ще има собствен фонд от 80 млрд. евро и ще бъде на разположение на страните, ратифицирали пакта за бюджетна дисциплина
Одобриха договора за Европейския стабилизационен механизъм
Снимка: Sxc.hu

Министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната, към които по-късно се присъединиха министрите от останалите 10 страни от ЕС, одобриха снощи договор за създаване на бъдещия Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ). Той ще има собствен фонд от 80 милиарда евро и ще бъде на разположение на страните, ратифицирали пакта за строга бюджетна дисциплина, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Текстът определя правилата за действие на ЕСМ, който ще замени досегашния Европейски фонд за финансова стабилност (ЕСФС). За да получат финансова помощ от ЕМС, държавите трябва да са ратифицирали пакта за затягане на бюджетната дисциплина в еврозоната, който предстои да бъде приет на 30 януари и подписан в началото на март, пише БТА.

В преходния период от една година между влизането в сила на ЕСМ през юли 2012 и отпадането на ЕСФС в средата на 2013 г., комбинираният им капацитет за отпускане на заеми ще бъде 500 милиарда евро, но този таван може да бъде преразгледан до влизането в сила на ЕСМ, гласи текстът.

Финансовите министри върнаха за допълнителни преговори предложението за преструктуриране на гръцкия дълг. Разговорите за степента на участие на частния сектор в преструктурирането на гръцкия дълг са жизненоважна част от втория финансов пакет за Атина, който ще ѝ осигури финансиране до 2014 година. Без тази втора спасителна помощ от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) Гърция няма да може да изплати свои задължения за 14,5 милиарда евро при настъпването на падежа на облигации през март. Това ще даде началото на неконтролиран дефолт, които ще засегне сериозно икономиката на еврозоната, отбелязва Ройтерс.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...