Одобриха на второ четене Закона за публичните финанси

31.01.2013 | 13:04
по статията работи: Петя Бързилска
Общините няма да могат да натрупват дълг над определен процент
Одобриха на второ четене Закона за публичните финанси

Народните представители приеха на второ четене Закона за публичните финанси. Законът урежда в един нормативен акт общото устройство и структура на публичните финанси, предаде Агенция „Фокус”.

С влизането в сила на Закона за публичните финанси се предвижда отмяна на Закона за устройството на държавния бюджет и на Закона за общинските бюджети, както и промени в десетки други закони. Министерски съвет одобри законопроекта за новия закон в края на септември миналата година.

Предвижда се да се запази обхватът на държавния бюджет, който да включва централен бюджет, бюджетите на Народното събрание, на съдебната власт, на Министерския съвет, на министерствата и на други бюджетни организации. Отпада обаче обособяването на частта на републиканския бюджет. Със закона отпада също така самостоятелността на бюджета на Сметната палата.

Обобщени са националните фискални правила - за салдото на сектор „Държавно управление”, за бюджетното салдо по консолидираната фискална програма, изчислено на касова основа, за максималния размер на разходите по консолидираната фискална програма, за номиналния размер на консолидирания дълг на сектор „Държавно управление”.

В самостоятелни глави на закона са уредени бюджетните взаимоотношения на държавния бюджет с бюджетите на държавното обществено осигуряване, на Националната здравноосигурителна каса и с други бюджети и сметки, на общинския бюджет с държавния бюджет и с други бюджети и сметки, както и финансовите взаимоотношения с общия бюджет на Европейския съюз и с други международни програми и договори.

За общинските бюджети е предвидена възможност временно свободните средства да се ползват за текущо финансиране на одобрените по бюджета на общината разходи и други плащания, при условие че не се нарушава своевременното финансиране на делегираните от държавата дейности и на местните дейности, при спазване на относимите за общините фискални правила.

"Законът за публичните финанси предвижда общините да не могат да увеличават дълга си над определен процент". Това заяви пред журналисти в парламента заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

По думите на Горанов нормите на закона предвиждат, че салдото по бюджета на общината трябва да е балансиран. "Законът задава правила, които общините трябва да спазват като принципи при съставянето и изпълнението на техните бюджети, а централизацията и децентрализацията по-скоро е свързана какъв ресурс на какво ниво на държавно управление се разпределя", каза заместник-минитърът.

Според Горанов Законът за публичните финанси е балансиран законопроект. Очаква се до началото на 2014 г. правителството да създаде необходимата организация, така че от 1 януари в пълнота да се прилагат новите норми на закона. Заместник-министърът на финансите обясни, че законът уеднаквява терминологията в отделните закони, които третират съществуването на отделни сметки и фондове, въвежда някои нови терминологични понятия, които ще доближат изпълнението на бюджета на касова основа с това на начислена основа и така ще отговорят на изискванията европейската система от сметки и изискванията на евростат.

Законът влиза в сила от 2014 г.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 21.01   1506 г. – По нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана – Швейцарската гвардия. 1542 г. – Английският парламент осъжда на смърт за...