Одобриха отчета за изпълнението на миналогодишния бюджет

23.07.2014 | 12:44
по статията работи: Симеон Досев
Страната ни е била фискално стабилна към края на 2013 г.
Одобриха отчета за изпълнението на миналогодишния бюджет

Министерски съвет одобри на редовното си заседание отчета за изпълнението на бюджета за 2013 г.

Към края на миналата година фискалният резерв е в размер на 4,7 млрд. лева при минимално заложен размер съгласно Закона за държавния бюджет от 4,5 млрд. Данните за 2013 г. показват, че фискалната позиция на страната е стабилна. Отчетените стойности на бюджетния дефицит и държавния дълг са по-ниски от заложените в закона.

Приходите и помощите по консолидираната фискална програма за 2013 г. са в размер на 28,9 млрд. лв. Съпоставени с предходната година постъпленията на консолидирано ниво са нараснали с 1,5 млрд. лв., или с 5,5%. В групата на данъчните приходи се отчита нарастване с 3,9 % спрямо 2012 г., а при неданъчните приходи и помощите - 11,2 %.

Общата сума на данъчните приходи за 2013 г. възлиза на 22,3 млрд. лв. Приходите в частта на преките данъци са в размер на 3,9 млрд. лв. Приходите от косвени данъци са в размер на 11,5 млрд. лв. Социалните и здравно-осигурителните вноски са в размер на 6 060,2 млн. лв., или 99,8 % от разчетените за 2013 година. Приходите от други данъци са в размер на 817,9 млн. лв.

Основните фактори за подобрението от страна на приходите спрямо предходната година са продължилото икономическо възстановяване, мерките на приходните администрации за подобряване на събираемостта на приходите и ускореното усвояване на средства по програмите и фондовете на ЕС.

В следствие на предприетите мерки невъзстановеният в срок данъчен кредит бе сведен до минимум, а през последните месеци на 2013 г. бяха отчетени по-големи постъпления от корпоративни данъци. Общият им размер е 30,4 млрд. лв.

Спрямо 2012 г. общо разходите по консолидирания бюджет са по-високи с 9,3 %, или 2,5 млрд. лева. Ръст се отчита основно при социалните и здравноосигурителните плащания, капиталовите разходи и разходите за издръжка. Изразходваните средства са насочени главно към мерки за насърчаване на икономическия растеж и за подкрепа на най-уязвимите групи от населението.

Частта от вноската изплатена за бюджета на ЕС към края на миналата година възлиза от своя страна на 394,1 млн. лева

На днешното си заседание кабинетът одобри и годишния отчет за дейността на Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на пенсионната система (т.нар. Сребърен фонд). Гласуван бе и отчета за състоянието на държавния дълг за миналата година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...