Олимпиада 2004 в Атина търси спешно 750 млн. евро

14.02.2003 | 13:56
по статията работи: econ.bg
Остава единствено възможността правителството да вземе още един заем от Европейската инвестиционна банка

 

Организаторите на Олимпийските игри в Атина през 2004 търсят нови спонсори, за да бъдат покрити растящите разходи за финалните довършителни ремонтни дейности на спортните съоръжения. Според разчетите не достигат 750 млн. евро за наложителни реконструкции, необходими за покриването стандартите за провеждане на Олимпийски игри.

До момента вероятни спонсори се очертават най-голямата гръцка електрическа компания Public Power Corporation и лотарийната фирма OPAP, както и няколко частни компании.

Организаторите на най-престижния спортен форум са изправени и пред още един проблем - намирането на официална авиокомпания на Игрите, след като стана ясно, че Olympic Airways, националният гръцки превозвач няма да може да изпълни тази роля.

Бъдещето на силно задлъжнялата Olympic Airways, която освен това се намира и в приватизационна процедура е изключително неясно. Именно по тази причина организаторите обмислят да изберат друга компания за официален превозвач на Олимпиадата.

Вероятно изборът ще падне върху Star Alliance, глобално съдружие от 14 световни авиокомпании включващо Air Canada, Air New Zealand, All Nippon Airways, Austrian Airlines, British Midland, Lauda Air, Lufthansa, Mexicana, Scandinavian Airlines (SAS), Singapore Airlines, Thai Airways, Tyrolean, United Airlines и Varig.

Като официална авиокомпания на Игрите, Star Alliance /ако спечели конкурса/ ще предлага отстъпки в цените на билетите за спортистите участващи на Олимпиадата, официалните лица, както и на публиката закупила билети за събитието.

В Гърция обаче са притеснени, че тези нови спонсори няма да бъдат достатъчни да покрият разходите. По тази причина тричленният олимпийски комитет, назначен от гръцкия премиер Костас Симитис ще се опита да намали до минимум оперативните разходи.

Това обаче няма да реши проблема, още повече че гръцкият финансов министър Никос Христодулакис категорично заяви, че в бюджет 2003 не са предвидени допълнителни средства за Олимпийските игри.

Остава единствено възможността правителството да вземе още един заем от Европейската инвестиционна банка, за да се справи с проблемната ситуация.

Информация на Investor.bg.

ECON.BG

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...