Онлайн банкирането в Централна и Източна Европа изостава

14.05.2015 | 19:00
по статията работи: Десислава Маданска
Бизнесът все повече ще търси финансиране, различно от банковото, докато домакинствата ще засилят интереса си към услуги, свързани с управлението на активи
Онлайн банкирането в Централна и Източна Европа изостава
Снимка: thinkstockphotos.com

Използването на онлайн банкирането в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) все още изостава в сравнение със Западна Европа. Това се казва в анализ на УниКредит за региона на ЦИЕ, представен по време на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Тбилиси, Грузия.

Според експерти клиентите на банките в региона са изключително технически грамотни. Доказателство за това бил силният ръст на използването на онлайн банкирането в предишните години. Развитието и използването на банкови услуги, базирани на новите технологии, са ключов фактор за успеха на банките в ЦИЕ.

В доклада се посочва, че банковият сектор в региона се е променил значително в резултат на глобалната финансова криза от 2008-2009 г. В момента банките в региона се връщат към стабилните нива на своите показатели за рентабилност от преди кризата. Очакванията са алтернативи на традиционните банкови услуги като кредити и депозити ще имат все по-голямо значение в бъдеще. Сред тях се очаква значимо повишаване на интереса към услуги, свързани с управлението на активи.

Показателите на банките са на все по-устойчиви нива

Докато възвръщаемостта на активите в годините на бум в кредитирането преди кризата (от 2006 до 2008 г.) беше средно 2%, то между 2010 и 2014 г. то достига едва 1.4%. През тази и следващата година заради ситуацията в Русия очакванията са възвръщаемостта на активите на банките в региона да бъде около 0.8%. Според икономисти възвръщаемостта на активите за кредитните институции в Централна и Югоизточна Европа (без Русия, Турция и Украйна) са съответно 1.6% преди кризата, 0.8% - по време на кризата и очакванията са за 1% през 2015 и 2016 г.

Около две трети от всички приходи в сектора, развиващ се в региона, се дължат на традиционния банков бизнес, т.е. кредитирането. На фона на продължаващия натиск върху маржовете банките ще се ориентират към предлагане на услуги като алтернативен начин за генериране на приход за финансовите институции.

Най-важният банков продукт и за в бъдеще ще остане финансирането на домакинствата и бизнеса. Очакванията са за умерен ръст на кредитирането в съответствие с възстановяването на икономиката в региона.

В ЦИЕ прогнозите са ръст от 3.9% през тази година и 4.6% през 2016 г. В Централна и Източна Европа ръстът на кредитирането ще бъде съответно 5.1% през 2015 г. и 7.8% през следващат Темпът на ръст на кредитирането обаче ще бъде различен в отделните държави. Делът на необслужваните кредити ще остане относително висок и през тази година. Постепенно делът на необслужваните кредити ще намалява с възстановяване на икономиката.

Очакване за ръст на търсенето на разнообразни продукти

Според икономисти все по-голямо значение в бъдеще ще имат алтернативите на традиционните банкови услуги. Анализът показва, че бизнесът все повече ще търси финансиране, различно от банковото, докато домакинствата ще засилят интереса си към услуги, свързани с управлението на активи.

В действителност междуфирмените кредити имат много по-голям дял в общото финансиране на бизнеса в Централна и Югоизточна Европа в сравнение с развитите индустриални държави в Западна Европа. В същото време активите на домакинствата в ЦИЕ са доста под средните нива в Германия, Италия и Австрия. Очакванията са ръстът на активите на домакинствата в региона да отворят нови възможности за инвестиции в по-сложни финансови инструменти.   

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 29.03   1430 г. – Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. – Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен...