Орешарски: Нужна е политика на умерено повишаване на заплатите

28.04.2014 | 14:43
по статията работи: Елица Елефтерова
Нивото на заплащане предопределя състоянието на вътрешното търсене
Орешарски: Нужна е политика на умерено повишаване на заплатите

Необходима е политика на умерено покачване на работните заплати, съобразено с други кореспондиращи фактори у нас. Това посочи премиерът Пламен Орешарски, който участва в национална конференция, организирана от КНСБ, за заплащането на труда в страната.

"От началото на годината минималната работна заплата беше повишена и ще продължим тази политика в рамките на ангажиментите в управленската програма до 450 лева", обеща той. Премиерът припомни, че равнището на работните заплати в у нас е най-ниското в Европейския съюз, но припомни, че ситуацията и по отношение на добавената стойност е сходна.

"За съжаление ние споделяме последните места по редица други производствени и технологични показатели", коментира той. Според него темповете им не растат и заради затрудненията, които сами сме създали пред развитието на стопанската и инвестиционната активност.

България не е член на Еврозоната, но от 16 години прилага фиксиран към еврото курс. Премиерът смята, че по това тя плътно се доближава до ситуацията на по-слабите страни в Еврозоната.

Според него това означава, че всяка по-интензивна динамика по отношение на трудовото заплащане ще рефлектира в загуба на конкурентоспособност.

"Равнището на заплащане в България зависи от съответните нива в съседните страни от региона и от други икономически зони със сходна степен на развитие. До момента по-лабото ниво на преки чуждестранни инвестиции през последните години не показва сравнителни преимущества у нас, въпреки сравнително ниските разходи за труд и сравнително най-ниското пряко данъчно облагане", посочи още той.

По думите му темата за заплащането на труда може да се разглежда като елемент от политиката на доходите на всяко правителство. В същото време обаче нивото на работните заплати е важен фактор и в конкурентоспособността на икономиката ни. 

Като водещ елемент на политиката по доходите, нивото на заплащане предопределя състоянието на вътрешното търсене, а оттук оказва влияние и върху темповете на икономическия растеж. Тази зависимост е толкова по-силна, колкото е по-затворена една икономическа система.

"Динамиката на нивата на работните заплати трябва да се затваря в ръста на производителността на труда", категоричен бе Орешарски. Периодите на изпреварване следва да се отбягват и да се допускат само като изключение и в ролята на корекции, формирани по-рано.

Според Орешарски илюстрацията с европейските икономики е особено поучителна, на фона на склонността на икономическите съюзи с единна валута да изпаднат в дисбаланс, особено когато не отговарят на съответните критики за оптимални валутни зони.

"Динамиката на работните заплати предопределя инфлационните проявления в икономиката", подчерта той. По думите му може да се счита за доказана връзката между заплащане на труда и равнище на заетост. "Върху заплащането на труда оказва влияние и типът, и нивото на данъчната тежест.

В страни с по-високи персонални данъчни ставки равнището на работните заплати превишава това в аналогични по степен на икономическо развитие страни с по-ниски данъци", коментира Орешарски.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 04.07   1776 г. – На континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част...