Орешарски подхваща енергетиката

30.05.2013 | 09:20
по статията работи: Ралица Стоянова
Новият министър щял да натисне интереси, но това не го притеснявало. Ще се строи ли АЕЦ "Белене"? Орешарски засега мълчи
Орешарски подхваща енергетиката

Новото правителство има план за цялостно ребалансиране и стабилизиране на енергийния сектор. Това каза премиерът Пламен Орешарски в ефира на БНТ.

Той добави, че ще се намали делът от печалбата на дружествата в системата, които държавата прибира под формата на дивидент. Премиерът уточни, ще бъдат отделени средства за рекапитализация на дружествата. Голяма част от мощностите не се рехабилитират, което представлява заплаха за сигурността на системата. Орешарски заяви, че се притеснява от множеството интереси, които трябва да натисне в енергетиката. Той обаче не се колебаел да го направи.

Орешарски коментира идеята да бъде закрит Българският енергиен холдинг. Според него подобна стъпка ще има вторичен ефект. Той подчерта, че с премахването на мегаструктурата ще се спестят около 5-6 млн. лева, но дефицитите ще бъдат много по-големи.

Орешарски каза, че ще поиска юридически анализ за иска срещу България от страна на Русия заради стопирането на проекта "Белене". Той не се ангажира с това дали централата ще бъде построена. Министър-председателят каза, че ако все пак това се случи, ще се търси инвеститор, който да има 49% от АЕЦ-а, а за държавата да останат 51%.

Отговор за бъдещето на проекта той щял да даде пред парламента, след като види прогнозите за потреблението на енергия у нас и в региона и цената на оборудването.

Министър-председателят не даде конкретна прогноза за бъдещото на "Бургас Александруполис", който също беше спрян. Той заяви само, че ако бъде обсъждано възраждането му, ще се гледа ефективността и сигурността. 

Премиерът заяви, че се работи за семейно подоходно облагане, но това ще се случи през следващата фискална година.

Орешарски призна, че някои от предложените от него министри не са първия му избор и е получил и отказ от тези, на които се е спрял първоначално. 

По повод смяната на Калин Тихолов, който трябваше да оглави новото ведомство на инвестиционното проектиране, той заяви, че имал 3 дни да сформира кабинет. За пореден път подчерта, че е гледал  професионалните качества на бъдещите членове на кабинета. 

За новосъздаденото министерство премиерът каза, че то няма да иззема функциите на регионалното ведомство. Основната му функция била да координира подготовката на големи проекти, финансирани с евросредства. Орешарски каза, че страната ни е изчерпала големите си проекти и почти  няма такива за следващия програмен период.  Също така министерството ще се занимава със създаването на кадастъра.

Министър-председателят обеща промени в Закона за обществените поръчки, с които ще се прекрати достъпа до офшорни фирми до тръжни процедури, организирани на държавно ниво. С тях щял да се разшири  и достъпа на малки предприятия до обществените поръчки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...