Основните индекси на БФБ-София завършиха сесията с разнопосочно движение

28.10.2008 | 15:07
по статията работи: econ.bg
SOFIX отново се понижава, но широкият BG40 увеличи стойността си с 3 на сто
Основните индекси на БФБ-София завършиха сесията с разнопосочно движение

Основните индекси на Българската фондова борса приключиха втората сесия за тази търговска седмица с разнопосочно движение. Най-старият – SOFIX задълбочава загубите си, но за сметка на това широкият BG40 повиши стойността си с над 3 на сто.

След загуба от 0,64% стойността на SOFIX достигна до 523,41 пункта, което е най-ниското ниво за индекса през последните 4 години. 12 от общо 20 компании, вписани в тесния индекс на борсата, излязоха "на зелено" днес.  

Основно влияние върху стойността на индекса обаче оказа Холдинг Пътища АД (6Н2). Акциите на строителната компания поевтиняха с 1,60 лева или 13,33% до цена 10,40 лева за брой. В понеделник холдингът беше единствената blue-chip компания завършила сесията с ръст на пазарната капитализация.

Сред губещите отново се записа и Централна кооперативна банка АД (4CF). Акциите на финансовата институция се търгуваха за 1,48 лева. Спадът днес е 2,4 на сто. За малко повече от месец, след като Lehman Brothers обяви своя фалит, акциите на банката загубиха 54% от стойността си. „На червено”, със спад на пазарната капитализация от около 1%, приключи и Българо-американска кредитна банка АД (5BN).

Останалите банки, част от SOFIX обаче се търгуваха на положителна територия, като по-добро е представянето на Първа инвестиционна банка АД (5F4) – ръст от 2,23% до 3,67 лева за брой.

Но най-добре представящото се дружество в състава на SOFIX днес е Неохим АД (3NB). Дружеството повиши пазарната си капитализация с 15,9%, а акциите му приключиха търговския ден с цена 73 лева за брой. С 15% поскъпнаха и книжата на М+С Хидравлик АД (5МН).

Втори пореден ден най-търгуваното дружество на пода на БФБ-София е Химимпорт АД (6С4). Днес бяха изтъргувани 105 хил. лота на компанията, като в края на деня цената им достигна до 3,01 лева. Това представлява спад с 2,56% спрямо търговията в понеделник.

Широкият индекс BG40 спря загубите си - стойността му се увеличава с 3,03% до 147,4 пункта.  

Днес разнопосочно е представянето и на останалите индекси на борсовата търговия у нас. BGTR30 също отчете ръст - с 2,75%, като стойността му вече достига до 374,87 пункта. Базисната дата на индекса е 3 септември 2007 година, а основата му тогава беше 1000 пункта. Стойността на другият индекс - BGREIT достигна до 53,77 пункта или с 2,56% по-ниско спрямо предходната сесия.  

Общият оборот на борсата е 4,09 млн. лева.

Търговията с компенсаторни записи не следва ясна тенденция през последните дни.  Поименните компенсаторни записи рязко поскъпнаха - със 7,69%, а  цената им е 0,28 лева. В понеделник търговията беше точно обратни настроения и книжата загубиха над 7% от стойността си. Това може да се каже и за представянето на компенсаторните записи – след спад от 3,85% цената им достигна до 0,25 лева. В понеделник беше регистриран ръст от 4 на сто. Сделки с жилищни компенсаторни записи на пода на БФБ и днес не бяха регистрирани.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...