Основните индекси на БФБ-София отново излязоха "на червено"

19.08.2008 | 16:14
по статията работи: econ.bg
Общият оборот се покачва след рекордно ниското ниво в понеделник
Основните индекси на БФБ-София отново излязоха "на червено"


Основните индекси на Българската фондова борса продължават с негативното си представяне. Стойността на SOFIX достигна до 1027,39 пункта, регистрирайки спад от 0,8%. Едва 4 от общо 19 компании, част от тесния индекс на борсата приключиха деня с увеличение на пазарната капитализация.

Най-голяма подкрепа на стойността на индекса днес оказа търговията на Българо-американска кредитна банка АД (5BN). Акциите на банката поскъпнаха с 3,47% до 58,98 лева за брой в края на сесията. Седмицата обаче започна с рязък спад – в понеделник банката загуби над 4 на сто от пазарната си капитализация. Стабилно е представянето на Неохим АД (3NB) от началото на тази седмица. В две последователни сесии химическото дружество прибави 2% към цената на акциите си. Книжата му вече се търгуват за 82,80 лева.  

Повечето компании обаче разочароваха инвеститорите. Топливо АД (3TV) загуби 5,39% от пазарната си цена, а акциите му се търгуваха за 15,60 лева в края на търговския ден. По този показател дружеството е най-големият губещ в състава на SOFIX. Сериозни загуби продължава да отчита и черноморското дружество Албена АД (6AB). Акциите на компанията поевтиняха с над 4% и цената им вече е 64,40 лева за брой.

Широкият BG40, който отразява развитието на 40 компании, търгувани на пода на БФБ, продължава да се понижава. Стойността на индекса вече е 253.36 пункта или спад с над процент.

„На червено” излязоха и останалите индекси на БФБ–София. BGREIT достигна до 84,46 пункта. Стойността му се понижи с 0,69%. Другият индекс на борсата - BGTR30 достигна до 669.17 пункта. Спадът е с 0,44%.

След резкия срив в понеделник днес общият оборот на борсата се покачи. В сесията бяха сключени сделки на обща стойност 3,777 млн. лева. Вчера търговията отчете рекордно нисък оборот от 1,4 млн. лева.

Разнопосочна е търговията с компенсаторни инструменти на пода на борсата. Сделки с поименните компенсационни бонове днес се сключват на ниво 0,38 лева. Цената на боновете се увеличи с 1%. Компенсаторните записи също се търгуват за 0,38 лева, като цената им остана без промяна спрямо сесията в понеделник. Жилищни компенсаторни записи обаче рязко понижиха стойността си – с почти 10% до 0,35 лева за брой в първата си търговска сесия на пода на БФБ-София за тази седмица.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 14.10   1066 г. – Норманското нашествие: Битка при Хейстингс: Кралят на Англия Харолд II е убит близо до Хейстингс от нормандската армия, предвождана от Уилям Завоевателя,...