Основните индекси на БФБ записаха леко повишение днес

08.08.2008 | 17:15
по статията работи: econ.bg
SOFIX стана 1008.55 пункта, отчитайки лек ръст от почти 0.5 на сто
Основните индекси на БФБ записаха леко повишение днес


Основните индекси на Българската фондова борса приключиха седмицата с незначителни изменения. Стойността на SOFIX стана 1008,55 пункта, регистрирайки покачване от 0,46 на сто. 8 от общо 19 компании, част от тесния индекс на борсата, приключиха деня с увеличение на пазарната капитализация - същият резултат, както след вчерашната борсова сесия. От сряда насам стойността на SOFIX надминава нивата от 1000 пункта, като повишенията се оказаха по-значителни от пониженията през изминалите дни.

Най-голяма подкрепа на стойността на индекса днес оказа търговията на черноморското дружество Албена АД (6AB). Комапанията отчете ръст от 9.52%, приключвайки борсовата седмица с цена на акциите си 69 лева. Албена АД отбеляза значителни повишения през цялата седмица.

Интересно беше представянето на Евро Инс АД (5IC). Компанията приключи борсовата седмица с повишение на пазарната си капитализация с 3.80%. В края на борсовия ден стойността на нейните акции стана 7.27 лева. През цялата седмица застрахователното дружество записваше сериозни спадове и повишения, след като за последните 3 дни абсолютната стойност на изменението на акциите й надвишаваше 3% на дневна база.

Негативно обаче е представянето на  Елана Фонд за Земеделска Земя (4EC), след като фондът записа загуби в размер на 6.94% от стойността си. Цената на акция стана 1.95 лева. Тук се забеляза същата тенденция, както и при Евро инс - на висока амплитуда в изменението на цената на акциите. В четвъртък фонда записа повишение с над 5%.

Широкият BG40, който отразява развитието на 40 компании, търгувани на пода на БФБ, продължава да отчита ръст. Стойността на индекса вече е 254.88 пункта или ръст от 0.15%.

Разнопосочно е представянето на останалите индекси на БФБ – София. BGREIT днес се понижи с 0,59%, приключвайки борсовата седмица на ниво 88,74 пункта. Другият индекс на борсата - BGTR30 пък отчете ръст – стойността му достигна до 662,45 пункта. Увеличението е в размер на 0,10%, което е пореден растеж през последните 3 дни.  

Общият оборот на борсата остава в ограничени, но стабилни за седмицата нива, отчитайки сделки на стойност 3,083 млн. лева.

Негативна остава търговията с компенсаторни инструменти на пода на борсата. Сделки с жилищни компенсаторни записи днес се сключват на ниво 0,39 лева.  Цената на боновете се понижи с 2 на сто. Акциите с компенсаторни записи приключиха с негативна промяна на стойността от 5%. Те вече се търгуват за 0,39 лева. Днес сделки с поименни компенсационни бонове не бяха регистрирани.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 08.10   927 г. – С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I. 927 г. –...