Отбелязваме Световния ден за безопасност на труда

28.04.2009 | 10:15
по статията работи:
Трудовият травматизъм у нас намалява, отбелязват от Инспекцията по труда, позовавайки се на информация на НСИ
Отбелязваме Световния ден за безопасност на труда

Снимка: Sxc.hu

Под мотото „Безопасният труд е право на всеки човек" днес, 28 април, се отбелязва Световният ден за безопасност на труда, инициатива на Международната организация на труда (МОТ) за разясняване и популяризиране на идеята за безопасен и достоен труд. 28 април е и Международен ден на световното синдикално движение, посветен на паметта на загиналите и знак на солидарност с пострадалите при трудови злополуки, припомнят от ИА "Главна инспекция по труда".

По оценка на МОТ, ежегодно в света стават 2,3 милиона нещастни случая на работното място и 1,9 милиона човека умират от професионални болести. Икономическите загуби от трудовите злополуки и професионалните заболявания възлизат на 4% от световния Брутен вътрешен продукт. Но освен икономическите аспекти, има и морални задължения - такива загуби на човешки живот са напълно неприемливи.

Правото на достоен и безопасен труд на българските граждани е гарантирано от Конституцията на страната. Осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд е основен приоритет в социалната политика на българското правителство. Приета е национална Стратегия за безопасност и здраве при работа, която обхваща периода от 2008 до 2012 година.

Основната цел на Стратегията за здравословни и безопасни условия на труд за България е намаляване на трудовите злополуки с 25 %.

За постигане на тази амбициозна цел се реализират мерки в следните приоритетни области: гарантиране на правилното прилагане на законодателството на областта на безопасните и здравословни условия на труд; насърчаване на развитието и прилагането на секторни стратегии; управление на професионалните рискове и насърчаване на промените в поведението на работещите и работодателите към прилагане на подход, насочен към опазване на здравето.
Главната инспекция по труда осъществява постоянен контрол и оказва методическа помощ на работодателите и работещите, за да бъдат ограничени и намалени предпоставките за възникване на производствени аварии и трудови злополуки. Налице са позитивни промени по отношение разбирането от страна на работодателите за ролята и мястото на оценката на риска като предпоставка за осигуряване на безопасни условия на труд. Увеличен е делът на предприятията, в които е приключила работата по оценка на производствените рискове. В 86% от проверените предприятия са изготвени оценките на риска, като конкретни програми и мерки за тяхното отстраняване са предприети в 79% от тях. Нараснал е делът на работещите с обслужване от Служби по трудова медицина - 88% от проверените през 2008 г. предприятия.

Оперативните данни на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на 2009 година отбелязват значително снижаване на общия трудов травматизъм с 21,5% спрямо аналогичния период на 2008 г., като регистрираните трудови злополуки от 999 броя намаляват на 784. Трудовите злополуки с летален изход също намаляват от 24 през първо тримесечие на 2008 г. на 19 през настоящето. Намаление на трудовите злополуки е регистрирано в преобладаваща част от икономическите дейности, но по-осезаемо е снижението в 12 икономически сектори: производство на хранителни продукти и напитки; облекло; дървен материал; машини; оборудване и домакински уреди; превозни средства; мебели; строителство; търговия на едро; сухопътен и воден транспорт.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 02.03   986 г. – Луи V става крал на франките. 1353 г. – Османските турци завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за завладяване на балкански...